Tekst objavljen: 30.12.2020 10:55        


Proces preuzimanja beogradske Komercijalne banke završava se danas, kada se očekuje da Nova Ljubljanska banka uplati u budžet Srbije 395 miliona evra

Danas se završava preuzimanje Kombanke

Postupak je okončan donošenjem rešenja Narodne banke Srbije (NBS), kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto, odnosno više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Preuzimanje Komercijalne banke podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 miliona evra.

Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma MMF-a sa Srbijom, koji ističe krajem godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Komercijalna banka kombanka nlb banka preuzimanje komercijalne banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana