Tekst objavljen: 25.10.2016 13:08        


Regionalna konferencija posvećena preduzetništvu mladih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini biće organizovana danas u Beogradu sa oko 200 učesnika.

Danas regionalna konferencija o preduzetništvu mladih

Konferencija će biti održana povodom obeležavanja Godine preduzetništva u Srbiji u 2016, a kako su saopštili organizatori, skup će otvoriti ministar privrede Srbije Goran Knežević, ministar prosvete Crne Gore Predrag Bošković i predstavnici BiH.

Na panelu "Preduzetništvo - izazovi za obrazovni sistem" govoriće ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović.

Učestvovaće mladi preduzetnici, nezaposleni mladi sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, studenti završnih godina fakulteta i predstavnici đačkih parlamenata u srednjim školama, društveno odgovornih domaćih i stranih kompanija, međunarodnih organizacija, eksperti i nevladin sektor.

Organizatori su Udruženja građana Centar Spektar, Korak dalje, Jelek.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo privrede Srbije, kroz program Razvojne agencije Srbije i kompanija Visa.

Stopa nezaposlenosti mladih do 30 godina u Srbiji, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, iznosi 43,1 odsto i dvostruko je veća u odnosu na nezaposlenost opšte populacije.

Stopa zaposlenosti mladih je niska i iznosi svega 15,7 odsto.

Slično pokazuju i statistički podaci zemalja u regionu.

Na Balkanu je svaka druga osoba uzrasta od 18 do 24 godine nezaposlena.

Najveću stopu nezaposlenih mladih u regiji ima BiH, dok se Crna Gora suočava sa naglim porastom nezaposlenosti visokoobrazovanih 45,3 odsto.

Ankete pokazuju da nakon školovanja 35 odsto mladih u Srbiji želi da započne sopstveni biznis, što je znatno niže od evropskog proseka.

U regionu najniži prosek mladih koji žele da se bave preduzetništvom ima BiH.

Preduzetništvo mladih u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i njenim entitetima, predstavlja izuzetno neiskorišćen privredni potencijal.

Zbog toga je jedan od izazova za državu stvaranje povoljnije poslovne klime i obrazovnog sistema u kojem će mladi biti podsticani na ekonomsku aktivnost, bilo da se radi o samozapošljavanju i osnivanju novih preduzeća ili o poboljšanju održivosti i rastu već postojećih preduzeća čiji su osnivači mladi.

Ciljevi prve Reginalne konferencije o preduzetništvu mladih su da ohrabri mlade na samozapošljavanje i osnivanje sopstvenih preduzeća, podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu, predstavnika vlade, finansijskih institucija, privrednih asocijacija, stranih i domaćih kompanija i nevladinog sektora o kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta za osnivanje i razvoj preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetništvo zaposleni nezaposleni konferencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana