Tekst objavljen: 15.03.2017 13:04        


U Srbiji se danas obeležava Svetski dan prava potrošača koji su Ujedinjene Nacije (UN) ustanovile 1983. godine sa ciljem da se unaprede prava potrošača širom sveta. Tema ovogodišnjeg "Dana potrošača" je izgradnja digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u digitalni način kupovine.

Danas je Svetski dan prava potrošača

Pomoćnica ministra trgovine zadužena za zaštitu potrošaca Vesna Novaković rekla je da se elektronsko tržište u Srbiji sve više razvija i da potrošači treba da upoznaju svoja prava i mehanizme zaštite prilikom onlajn kupovine.

Znanje i informisanost potrošača o sopstvenim pravima značajno podižu stepen pravne zaštite građana, a sam trgovac će najčešće odgovoriti zahtevu za zaštitu kada iz nastupa potrošača primeti da on poznaje propise i svoja prava, kaže direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima Srbije Nebojša Lazarević.

U suprotnom, kako tvrdi, itekako će neznanje potrošača iskoristiti da odbije reklamaciju ili da se na neki način izvuče od obaveza koje po zakonu ima.

Veću pažnju bi, prema njegovim rečima, trebalo posvetiti informisanosti potrošača, jer praksa pokazuje da dobro informisan potrošač u najvećem broju slučajeva uspeva da zaštiti svoja prava.

"Građani, odnosno svi potrošači u Srbiji bi trebalo da se što više obraćaju regionalnim centrima za zaštitu potrošača - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, jer će i sam trgovac kada primeti da potrošača neko drugi štiti, najčešće hteti da ispoštuje svoje obaveze ili makar da se nagodi. Sudovi, su za sada, nažalost, vrlo neefikasni," objašnjava Lazarević.

Zakon o zaštiti potrošača iz 2014. godine, kako je dodao, predstavlja pomak napred, ali u posebnim propisima i dalje postoje problemi.

"Građani, odnosno potrošači najviše osećaju te probleme kada su u pitanju telekomunikacione, finansijske i komunalne usluge (parking servis, daljinsko grejanje, vodovod)", kaže Lazarević.

Zaštita potrošača je jedna od oblasti koje u suštini nisu skupe za državu, a mogu da donesu ogromnu korist, ne samo potrošačima, već i privredi, kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ANJA 15.03.2017 14:08

    A prava potrošača samo na papiru postoje...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dan potrošača prava potrošača Srbija zaštita potrošača online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana