Tekst objavljen: 05.08.2014 9:00        


Odluka Narodne banke Srbije da „Takovo osiguranju” oduzme dozvolu za rad i nadležnima naloži pokretanje likvidacionog postupka nad jednim od vodećih srpskih osiguravajućih društava, izazvala je buru nezadovoljstva u Kragujevcu i pokrenula mnoga pitanja.

Da li Takovo oslobađa prostor za Dunav osiguranje

Radnici „Takovo osiguranja” juče su protestovali, a kako piše Politika, pojedine stranke su se, tokom vikenda, oglasile saopštenjima u kojima, osim socijalnog momenta, naglašavaju i politički kontekst odluke NBS.

Istovremeno, vlasnik kompanije Dragan Jovović tvrdi da u Srbiji postoje i druge osiguravajuće kuće koje nemaju „adekvatan nivo popunjenosti tehničkih rezervi”, ali njima, kako kaže, nije oduzeta dozvola za rad.

Protiv rešenja kojim se „Takovo osiguranju” zabranjuje raspolaganje imovinom do pokretanja postupka likvidacije, ustali su i neki kragujevački sportski klubovi kojima je ovo osiguravajuće društvo finansijski pomagalo.

„Ne znam zašto je doneta ovakva odluka, i to u trenutku kada su pregovori o prodaji kompanije ušli u završnu fazu. U Srbiji, pa i u Evropi, postoje mnoge osiguravajuće kuće koje ne raspolažu dovoljnim tehničkim rezervama, pa njima nije oduzeta dozvola za rad. Uglavnom, bez posla širom Srbije ostaće 400 ljudi”, rekao je u telefonskom razgovoru za „Politiku” vlasnik „Takovo osiguranja” Dragan Jovović, objašnjavajući da se termin „tehničke rezerve” ne odnosi samo na finansijska sredstva.

Ovakve nedoumice osnivača kompanije, koji u izjavi za Politiku nije hteo da spekuliše o „stvarnim razlozima” koji su doveli do gašenja „Takovo osiguranja”, izazvale su munjevitu reakciju pojedinih političkih partija. Odmah po objavljivanju odluke, 31. jula, kragujevačke „filijale” tih stranaka su izdale saopštenja u kojima se potez NBS dovodi u vezu sa politikom koju zastupa guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Tako, na primer, kragujevački odbor Nove demokratske stranke, piše Politika, u svom obraćanju javnosti, navodi: „Bez posla je ostalo 250 Kragujevčana, i to jednim potezom pera guvernerke NBS koja je ugasila njihovu kompaniju”.

U Demokratskoj stranci, pak, smatraju da je odluka NBS „nejasna i skandalozna”, te da je proistekla iz nedozvoljene i štetne primene duplih aršina i dvostrukih standarda. Kragujevačke demokrate otišle su i korak dalje, pa su guvernerku Tabaković upitale da li je odluka o pokretanju postupka likvidacije nad „Takovo osiguranjem”, koje postoji već 22 godine, doneta kako bi se na tržištu oslobodio prostor za „Dunav osiguranje”, a sve kako bi taj „dokazani gubitaš” bio prodat za što veći iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
takovo osiguravajuće kuće društva za osiguranje osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana