Tekst objavljen: 07.05.2017 11:31        


Firma sa sedištem u Kaliforniji je saopštila sinoć da je prodala 50,8 miliona iPhone telefona u prvom tromesečju, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Da li je kraj dominacije Apple-a blizu?

Američka tehnološka kompanija Apple prodala je u prvom tromesečju 2017. godine manje pametnih telefona iPhone nego u istom periodu prošle godine, navodi se u najnovijim rezultatima kompanije.

Firma sa sedištem u Kaliforniji je saopštila sinoć da je prodala 50,8 miliona iPhone telefona u prvom tromesečju, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.Direktor Apple-a,Tim Kuk,smatra da kupci “pauziraju” u očekivanju da Apple izbaci novi model iPhone-a.

Kompanija je saopštila da je u prvom tromesečju 2017. imalaneto dobit od 11,03 milijardi dolara, što je rast od gotovo pet odsto, dok suprihodi porasli 4,6 odsto na 52,9 milijardi dolara, ali to je nešto ispod predviđanja analitičara.

Deonice kompanije pale su gotovo dva odsto u trgovanju na Vol stritu posle zatvaranja, a prethodno su bile na rekordno visokom nivou u očekivanju boljih rezultata.

Pad prodaje iPhone-a je nadoknađen uslugama,uključujući Apple Pay, iCloud i App Store, gde je zabeležen porast prodaje od 18 odsto na sedam milijardi dolara.Tim Kuk je rekao investitorima da je zadovoljan nastavkom rasta usluga kao što su Apple Music, Apple TV, iTunes i drugi,ali “zdravlje” kompanije se realno najviše meri prema uspehu njegovog poznatog pametnog telefona,navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Deseta godišnjica iPhone-a stiže i velika su očekivanja za novi uređaj.Ukoliko ne bude neko veliko poboljšanje investitori će biti zabrinuti, pošto računaju na to da novi iPhone bude veliki hit, a ne samo novi model s malim izmenama.

Kompanija je takođe smanjila predviđanja za tekuće tromesečje od aprila do juna, gde predviđa prodajuvrednu između 43,5 i 45,5 milijardi dolara, dok se očekivalo da će biti 45,7 milijardi.Raspoloživa sredstva Grupe su prešla 256 milijardi dolara prema rezultatima za kvartal od januara do marta. Rastu spekulacije da bi kompanija mogla da iskoristi deo tih sredstava za veliku akviziciju i za proširenje svoje imperije dalje od iPhone-a i drugih uređaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apple iphone mobilni telefoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana