Tekst objavljen: 14.09.2019 13:00        


Poznata američka finansijska kompanija „Alajans Bernštajn“ obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD

Da li je američki državni dug veći čak i od grčkog?

Američki finansijski telekanal „CNBC“ tim povodom je objavio specijalni prilog pod naslovom „Realni nivo duga SAD možda dostigne 2000 odsto ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol strita“.

Procena „Alajans Bernštajn“ privlači pažnju ne samo zbog cifri sa kojima ova kompanija operiše, već je stvar u tome što je „dužničku dijagnozu“ postavila veoma poznata finansijska struktura, prenosi portal „Bankar“.

Poznatu finansijsku kompaniju je osnovao ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštajn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi pridaje dodatnu težinu.

Posle pažljivog proučavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata, stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja, prenosi portal „Bankar“.

Ironija sudbine je što je Zalman Haim Bernštajn nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope, radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu, u kontekstu konkurencije sa SSSR.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ali to je bilo u prošlosti, a danas ta firma, koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana, aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel, ili čak motorna testera. A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već— američke socijalne garancije.

„CNBC“ je objasnio kako je kompanija „Alajans Bernštajn“ izračunala dug SAD i zbog čega je to važno:

„Alajans Bernštajn je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasičan državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput ’Socijalnog osiguranja‘, ’Mediker‘ (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija“.

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što je približno 106 procenata američkog BDP, prenosi „B92“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD Grčka državni dug BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana