Tekst objavljen: 01.07.2017 17:29        


Od ukupnog broja banaka, 24 banke su poslovale sa dobitkom čiji je zbirni iznos 18,6 milijardi dinara, dok je šest banaka ostvarilo negativan finasijski rezultat ukupno 0,5 milijardi dinara.

Da li banke u Srbiji zarađuju ili propadaju?

Bankarski sektor Srbije je prvo tromesečje ove godine završio sa pozitivnim rezultatom od 18,1 milijardu dinara što je poboljšanje u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su izveštaja objavljenom na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).

Od ukupnog broja banaka, 24 banke su poslovale sa dobitkom čiji je zbirni iznos 18,6 milijardi dinara, dok je šest banaka ostvarilo negativan finasijski rezultat ukupno 0,5 milijardi dinara.

Na rast neto dobitka je najviše uticalo povećanje u delu ostalih poslovnih prihoda, koji u prvom tromesečju 2017. iznose 3,7 milijardi dinara, i veći su za 2,7 milijardi dinara.

Najveći deo tog povećanja se odnosi na rast prihoda po osnovu smanjenja obaveza za 1,9 milijardi dinara i ono je zabeleženo kod jedne strane banke.

Drugi faktor koji je doprineo poboljšanju profitabilnosti u posmatranom tromesečju bio jesmanjenje neto kreditnih gubitaka koji su svedeni na 1,2 milijarde dinara, što je za 52,8 odsto manje nego u istom periodu 2016. kada su oni bili 2,5 milijardi dinara.

Banke su zabeležile neto prihod po osnovu naplaćenih otpisanih potraživanja u iznosu od 384 miliona dinara, za razliku od istog perioda prošle godine kada su po osnovu direktnog otpisa imale neto rashod od 334 miliona dinara.

U izveštaju je navedeno i da ostvareni neto dobitak po osnovu kamata iznosi 30,5 milijardi dinara, što je za 1,8 odsto manje u odnosu na prvi kvartal 2016, i ono je posledica nastavka trenda izraženijeg pada prihoda po osnovu kamata u odnosu na pad rashoda od kamata.

U prvom tromesečju 2017, bankarski sektor je ostvario 74,7 odsto ukupnih prihoda od kamata po osnovu kredita, 20,4 odsto po osnovu hartija od vrednosti i 2,1 odsto po osnovu depozita, dok su troškovi po osnovu kamata na depozite učestvovali sa 73,4 odsto u ukupnim rashodima, slede krediti sa 18,7 odsto i hartije od vrednosti sa 6,4 odsto.

Neto efekat promene kursa dinara na rezultat bankarskog sektora Srbije na kraju prvog tromesečja 2017. je bio pozitivan, s obzirom da je ostvaren neto prihod od 1,6 milijardi dinara, mada je to za 29,9 odsto manje u odnosu na neto prihod iz istog perioda 2016.

Kursne razlike koje se odnose na devizna potraživanja i obaveze imale su za posledicu neto rashode bankarskog sektora u iznosu od 3,3 milijardi dinara, dok je u 2016. godini po ovom osnovu je zabeležen neto rashod od osam milijardi dinara.

U izveštaju je naglašeno i da je ukupan operativni dobitak bankarskog sektora na kraju prvog tromesečja 2017. iznosio 45,9 milijardi dinara i veći je za 7,3 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Ukupna neto bilansna aktiva bankarskog sektora Srbije je na kraju marta 2017.godine iznosila 3.208 milijardi dinara što predstavlja pad od 33,5 milijardi dinara, odnosno jedan odsto u odnosu na kraj 2016. godine, piše u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke poslovanje banaka poslovanje sa gubitkom banke u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana