Tekst objavljen: 03.08.2020 10:50        


Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze korona virusom da mnogi među njima poslednjih pola godine stavljaju novčanice u mikrotalasne peći ili mašine za pranje veša, pritom ih uništavajući u nastojanju da ih temeljno "očiste" od virusa korona

Čuvajte  pare, ne dozvolite sebi greške koje su napravili Južnokorejanci

Centralna banka Južne Koreje u petak je objavila da su stanovnici u proteklih šest meseci zamenili tri puta više oštećenih novčanica nego u istom periodu prošle godine, a veruje se da ih je većina uništena u nastojanju da se novčanice dezinfikuju na potpuno neprikladan način.

Zvaničnik centralne banke Rojtersu je rekao da ukupna vrednost oštećenih novčanica koje su između januara i juna vraćene u banku pošto su izgorele u mikrotalasnim pećima ili su oprane u mašinama iznosi 1,32 milijarde vona ili oko 1,1 miliona dolara. Za poređenje, u istom periodu prošle godine u banke su klijenti vratili novčanice u vrednosti od 480 miliona vona ili 400.000 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U saopštenju stoji da je banka u prvoj polovini 2020. bila prisiljena da uništi novčanice i kovanice u vrednosti od 2,69 milijardi vona.

Kao ekstreman primer "pranja" novca banka je navela slučaj klijenta kog su službenici nazvali Um. On je u banku stigao kako bi zamenio 35,5 miliona vona koje je oštetio pošto ih je temeljno oprao u mašini za pranje veša. Banka je uspela da mu zameni samo 22,9 miliona vona.

Iz banke su martu obavestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnom "karantinu" provode dve nedelje da bi s njih nestao koron avirus. Tek potom idu dalje u opticaj. U sklopu borbe protiv korona virusa deo novčanica se iz mera predostrožnosti spaljuje i zamenjuje novim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus novac južna koreja pranje novca u veš mašini južnokorejski von von

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana