Tekst objavljen: 04.01.2017 15:55        


Ako se crvenite u Kreditnom birou zbog kašnjenja u otplati obaveza prema banci, to ni izdaleka ne znači da nećete moći da dobijete novi kredit. Iako će svaka banka u naredne tri godine moći da vidi to kašnjenje u izveštaju Kreditnog biroa, većina je spremna da već po isteku godinu dana klijentu odobri novu gotovinsku pozajmicu.

"Crveni" izveštaj Kreditnog biroa ne znači-nema kredita

Većina građana je u zabludi jer smatra da je Kreditni biro Udruženja banaka Srbije "kriv" što zbog nekog starog duga banci ne mogu da dobiju kredit, dozvoljeni minus ili novu kreditnu karticu. Međutim, o sudbini klijenata zapravo odlučuju same banke.

Baš zato se može desiti da vas u jednoj banci odbiju jer je prošlo samo godinu dana od kada ste imali neizmiren dug, dok će vam u drugoj bez problema odobriti pozajmicu. Sami bankari savetuju građane da se raspitaju u što više banaka.

- Na osnovu izveštaja Kreditnog biroa, banka procenjuje da li je neki građanin dobar ili loš klijent, odnosno da li redovno izmiruje svoje obaveze. Svaka banka, kada unese zahtev, bukvalno u roku od sekunde dobija izveštaj Kreditnog biroa. Ipak, svaka banka pojedinačno odlučuje da li će klijentu odobriti kredit, karticu ili minus - navodi bankar koji je upućen u ovu vrstu poslovanja.

Prema njegovim rečima, najvažnija stvar koja se gleda je da li i koliko klijent kasni u otplati neke usluge. - Kada kasni manje od 60 dana, znači maksimalno 59, to se ne vidi. Ali kada nije izmirio obaveze 60 ili duže dana, to se prikazuje - ističe.

Ne samo da svaka banka ima drugačiju politiku, nego se ona razlikuje i u odnosu na samog klijenta. - Banka gleda da li trenutno kasnite, da li ste ranije, kada i koliko imali dug. Odluka zavisi i od visine kredita koji tražite - dodaje.

Građani najčešće ne znaju da mogu i sami da traže izveštaj Kreditnog biroa.

- Svaki klijent može u bilo kojoj banci jednom godišnje da dobije besplatno lični izveštaj. Ne mora da bude klijent banke. Podatke može dobiti na mejl, faksom ili poštom, a za njih neće znati niko osim njega, pa čak ni banka čiji je klijent - otkrivaju bankari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    MilicA 29.11.2016 10:40

    Laz, ja nisam dobila nov kredit, dok stari nije bio isplacen.

  2. User image
    Milica Gajic 14.05.2021 17:27

    Laz nijedna banka ni posle 3 godine ne odobrava kes kredit ili kredit za refinansiranje svaka me odbila zbog kreditnog biroa i pored penzije od 650 evra

  3. User image
    Velibor 24.12.2021 17:28

    Potpuno neistinito, iako posle 2 godine sa 14000 banki postanskoj stedionici sam vratio 48000. I izvrsitelju 17000. Nemogu dobiti ni dozvoljeni minus ni u jednoj banci. Bas zato sto sve stoji u kreditnom birou.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditni biro banke neplatiše klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana