Tekst objavljen: 04.11.2013 13:30        


U Evropi se najmanje štedi u Crnoj Gori, koja se nalazi na 144. mestu od ukupno 146 zemalja liste Svetskog ekonomskog foruma (WEF), dok su malo bolje plasirani Bosna i Hercegovina (BiH), Srbija i Kipar.

Crnogorci najmanje štede u Evropi, a i ne isplati im se

Za razliku od kamatnih stopa na kredite koje prelaze u proseku deset odsto i gde nema značajnijeg pada, u Crnoj Gori kamatne stope na štednju od početka krize beleže konstantan pad.

Posmatrano na globalnom nivou, najviše se štedi u Timoru, gde nacionalna štednja iznosi čak 63,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pa u Kuvajtu - 62,2 odsto, Kataru 55,4, Libiji 52,4, Saudijskoj Arabiji 51, Kini 49,5, Singapuru 45,6, Omanu 44,6, Gabonu 43,9 i Azerbejdžanu 43,2 odsto BDP-a. Od 20 zemalja u kojima građani najviše štede, njih 13 su azijske, što znači da je Azija regija i kontinent u svetu gde se najviše štedi.
Tako su kamatne stope na štednju sa preko osam odsto u 2009. došle do proseka od oko tri i po odsto na kraju septembra ove godine.

U poređenju sa kamatama na kredite, niže su i do tri puta, a jedan od ključnih razloga što banke ne mogu ponuditi bolje uslove je što imaju sve manje novca od majki banaka.

Ovakav "trend" je očigledno simptomatičan, imajući u vidu i nedavnu vest da i banke u Srbiji više nisu zainteresovane za "privlačenje" štednje od građana, kao što su to činile poslednjih godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše cg Crna Gora kamate na štednju kamata na štednju banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana