Tekst objavljen: 15.09.2016 11:00        


Crna Gora je danas potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju, čime posle sedam godina priprema može da počne istraživanje nafte i gasa na crnogorskoj obali. 

Crna Gora potpisala: Kreće istraživanje nafte u Jadranu

Ugovor su potpisali ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predstavnici konzorcijuma Karlo Vito Ruso i Andrei Popov, u prisustvu premijera Crne Gore, Mila Đukanovića, prenosi portal Cdm..

"Koristeći norveški sistem, stvorićemo fond za naftu i gas čime ćemo odvajati sredstva za državni budžet. Izrazio bih zahvlanost našim partnerima koji će uložiti značajna sredstva u ovo istraživanje i pri tome će snositi sav rizik", rekao je Đukanović posle potpisivanja dokumenta.

On je istakao da zemlje koje su energetski nezavisne imaju svoju stabilnost.
"Potpisivanjem ovog ugovora otvoren je put za istraživanje gasa i nafte, na šta smo čekali vekovima", dodao je on.

Ministar Kavarić je kazao da su za ovaj posao uzeli najbolje.
"Matične kompanije su potpisale ugovor po kome bi se nadoknadila šteta uzrokovana istraživanjem i eksploatacijom nafte i gasa. Dosadašnja saradnja je bila uspešna i nadamo se da će se to nastaviti", poručio je.

Ekolozi su ocenili da je potraga za naftom u crnogorskom podmorju "smrtna presuda", dok je Ministarstvo ekonomije ocenilo da je to oduka koja zemlju vodi proizvodnji energenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jadransko more Crna Gora nafta naftne bušotine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana