Tekst objavljen: 24.07.2018 13:20        


Cena američke “lake” nafte (WTI) se približila nivou od 69 dolara za barel. Tenzije između SAD i Irana, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prevladale nad strahom da će trgovinski protekcionizam naštetiti globalnom privrednom rastu.

Cene nafte skočile, barel skoro 70 dolara

Naftni fjučersi su u Njujorku juče porasli za 1,0 odsto, prenosi agencija “Blumberg”.

Cena američke “lake” nafte WTI za isporuku u septembru porasla je za 67 centi na 68,93 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku u 11:13 sati prepodne po londonskom vremenu.

Ukupan obim trgovanja iznosio je oko 44 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Severnomorska nafta “brent” za dostavu u septembru poskupela je za 97 centi na 74,04 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je prošle nedelje pojeftinila za 3,0 odsto.

Predsednik SAD Donald Tramp, čija administracija nastoji da uguši iranski izvoz nafte, upozorio je Islamsku Republiku da će se suočiti sa “strašnim posledicama” ako bude pretila SAD, nakon što je iranski predsednik Hasan Rohani u nedelju izjavio da “Amerika mora da razume dobro da je mir sa Iranom majka svakog mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova”.

Broj naftnih bušotina u SAD je, u nedelji zaključno sa 20. julom, smanjen za pet na 858, što je najveći pad od marta, pokazali su podaci kompanije Bejker Hjuz.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte američka nafta svetske zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana