Tekst objavljen: 02.06.2020 12:55        


Cene nafte su danas nastavile rast dok trgovci iščekuju da vide da li će se glavni proizvođači “crnog zlata” dogovoriti na virtuelnom sastanku krajem nedelje da produže smanjenje proizvodnje kakao bi podržali jačanje cena.

Cene nafte rastu uoči sastanka grupe OPEK +

Cena fjučersa severnomorske nafte “brent” porasla je za 0,94 posto ili 36 centi, na 38,68 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 6,30 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Fjučersi američke “lake” nafte WTI su ojačali za 0,73 procenta ili 26 centi, na 35,70 dolara za barel.

Cena “brenta” se udvostručila u poslednjih šest nedelja, zahvaljujući smanjenju isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupe popularno nazvane OPEK +.

Ipak, cene oba ova tipa nafte su još uvek niže za oko 40 procenata nego na početku godine.

Proizvođači iz alijanse OPEK+ razmotriće na sastanku, koji će verovatno biti održan 4. juna, da li da i u julu i avgustu nastave sa smanjenjem proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno (bpd), što čini oko 10 posto globalne proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema planu OPEK + grupe dogovorenom u aprilu, rekordno smanjenje isporuka bilo je predviđeno za maj i jun, da bi se potom rezanje proizvodnje ublažilo na 7,7 miliona barela dnevno od jula do decembra.

Produženje sporazuma bi moglo da gurne cene nafte na 40 dolara, procenjuju tržišni eksperti.

Pad zaliha sirove nafte u Kušingu, američkom centru za skladištenje distribuciju “crnog zlata” u Oklahomi, na 54,3 miliona barela u nedelji zaključno sa 29. majem, takođe je doprineo jačanju cena, kažu trgovci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta opek cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana