Tekst objavljen: 26.09.2018 9:21        


Cene nafte su skočile danas za dva posto jer su američke sankcije ograničile iranski izvoz te sirovine nagrizavši globalnu ponudu, a neki trgovci prognoziraju da će cene "crnog zlata" ići čak do 100 dolara po barelu.

Cene nafte porasle dva odsto

Severnomorska nafta "brent" dostigla je najvišu cenu od maja ove godine, od 80,47 dolara po barelu, što je skok od 1,63 dolara ili za preko 2,0 procenta, pre nego što se spustila neznatno na oko 80,40 dolara na jutrošnjem trgovanju u 7:30 časova po GMT.

Američka "laka" nafta WTI poskupela je za 1,18 dolara na 71,96 dolara, izveštava Rojters. Komercijalne zalihe nafte u SAD su na najnižem nivou od početka 2015. godine, iako je američka proizvodnja blizu rekordnih 11 miliona barela dnevno (bpd). Trgovci naftom, kompanije "Trafigura" i "Merkjuri", objavili su danas da bi "brent" mogao da dostigne 90 dolara po barelu do Božića i da premaši 100 dolara početkom 2019. godine, budući da će situacija na tržištima biti sve nategnutija kada sankcije SAD-a protiv Irana u potpunosti stupe na snagu u novembru.

Iz "J.P. Morgana" kažu da bi američke sankcije prema Iranu mogle da dovedu do pada ponude za 1,5 miliona barela dnevno, dok iz "Merkjurija" upozoravaju da bi čak 2,0 miliona barela dnevno moglo da bude izbačeno sa tržišta. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), u kojoj dominiraju bliskoistočne zemlje, i Rusija, vodeći proizvođač izvan naftnog kartela, razgovaraju o povećanju proizvodnje kako bi se nadoknadio prekid isporuka iz Irana, mada još uvek nisu objavili nikakvu odluku.

Lider OPEK-a, Saudijska Arabija, i njen najveći saveznik u proizvodnji Rusija, isključili su u nedelju bilo kakvo "instant" povećanje proizvodnje, odbacivši praktično apel predsednika SAD Donalda Trampa za preduzimanje akcije kako bi se "ohladilo" tržište. "Ja ne utičem na cene", rekao je saudijski ministar energetike Kalid al-Falih novinarima u Alžiru, gde su se okupili ministri energetike čalnica i nečlanica OPEK-a na sastanku koji se završio bez zvanične preporuke o bilo kakvom dodatnom povećanju isporuka.

Jedan izvor upoznat sa razgovorima u OPEK-u rekao je u petak za Rojters da naftni kartel i drugi proizvođači raspravljaju o mogućnostima povećanja proizvodnje za 500.000 barela dnevno. "Očekujemo da će zemlje OPEK-a koje imaju na raspolaganju rezervne kapacitete, sa Saudijskom Arabijom na čelu, povećati proizvodnju, ali neće u potpunosti nadoknaditi gubitak iranskih isporuka", rekao je Edvard Bel, analitičar za robna tržišta u NBD banci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD nafta laka nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana