Tekst objavljen: 30.06.2015 11:00        


Cene nafte su danas u Aziji bile mešovite u svetlu očekivanja da Grčka neće otplatiti ključnu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i da će se približiti izlasku iz evrozone, navode analitičari. 

Cene nafte mešovite, čeka se rasplet grčke drame

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 58,29 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 10 centi na 62,11 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao je referendum za 5. jul, na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora, a banke u Grčkoj su zatvorene uz kontrole kapitala da bi se sprečio njegov odliv.

Evropski lideri, uključujući nemackcu kancelarku Angelu Merkel, predsednika Francuske Fransou Olanda i premijera Italije Matea Rencija, pozvali su grckci narod da glasa za predlog kreditora, upozorivši da bi "ne" na referendumu značilo izlazak iz evrozone.

Nestabilnost na tržištima izazvana je neizvesnošću u vezi sa Grčkom, navodi investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang.

Trgovci naftom takodje prate razvoj situacije između Teherana i svetskih sila i ograničenju iranskog nuklearnog programa i eventualno ukidanje sankcija zapada Teheranu, što bi omogućilo veći izvoz nafte iz Irana, koji ima četvrte po veličini svetske rezerve nafte. Izvoz Irana pao sa više od 2,2 miliona barela dnevno iz 2011. kada je pao na oko 1,3 miliona barela zbog sankcija pod kojima se našao zbog njegovog nuklearnog programa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte Grčka mešovite cene nafte nafta na berzi cene goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana