Tekst objavljen: 22.02.2016 9:04        


Prosečna maloprodajna cena litre benzina u Srbiji pala je za oko tri, a dizela za oko 1,0 dinar u poslednjih 15 dana, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), ali je upozorilo da u pograničnim mestima prema BiH i Makedoniji "cveta" šverc zbog znatno nižih cena, posebno dizela.

Cene goriva u Srbiji padaju, ali šverc ne jenjava

Kako se navodi u saopštenju, usled pada kotacija benzina i dizela na međunarodnom tržištu, prosečna maloprodajna cena litre benzina je u prethodnih 15 dana pala za oko tri dinara i iznosi 1,0 evro, dok je u odnosu na juni prošle godine niža za 21 dinar.

Dizel je u minule dve nedelje skliznuo za oko jedan dinar, na 1,02 evra, a u poređenju s lanjskim junom jeftiniji je za 24 dinara.

Ipak, Srbija po ceni dizela i dalje prednjači u poređenju sa zemljama u regionu, budući da je to gorivo skuplje samo u Albaniji, gde u proseku košta 1,11 evra. Najniže cene dizela imaju Makedonija (0,66 evra) i BiH (0,74 evra).

S druge strane, prosečna cena benzina u Srbiji ove nedelje je niža od proseka u Crnoj Gori (1,02 evra), Hrvatskoj (1,06 evra), Sloveniji (1,11), Albaniji (1,12) i Grčkoj (1,20 evra).

Srbija je u sredini regionalne liste i kada je u pitanju prosečna cena TNG autogasa, koja iznosi 0,54 evra, samo što je, za razliku od benzina i dizela, razlika između najniže i najviše cene daleko veća, navode iz UNKS-a. Najjeftiniji TNG autogas ima BiH (0,35 evra), a najskuplji Mađarska (0,67 evra).

"I dalje potrošači iz pograničnih delova Srbije masovno kupuju, pre svega dizel, u susednim zemljama, jer je prosečna maloprodajna cena ovog goriva, recimo u Makedoniji niža za oko 44 dinara, a u pograničnim mestima makedonski trgovci tu razliku i dodatno povećavaju", dodaju iz UNKS-a.

U BiH je, prema istom izvoru, cena dizela niža za oko 35 do 40 dinara za litar.
Drastična razlika u ceni dizela je posledica velike razlike u državnim zahvatanjima, što je još izraženije u ovim okolnostima kada je procentualna zastupljenost akcize, PDV-a i naknade za obavezne rezerve u Srbiji veća od 60 odsto, objašnjavaju iz Udruženja naftaša.

Kao posledica ovakvog stanja, republički budžet ostvaruje daleko manji prihod od potrošnje goriva u zapadnoj i južnoj Srbiji, a privredne aktivnosti naftnog sektora zamiru, jer kompanije i ostali vlasnici benzinskih stanica u tim delovima zemlje već mesecima jedva održavaju svoje objekte u radu zbog konstantnog pada prometa, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena dizela benzin pad cene goriva cena goriva UNKS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana