Tekst objavljen: 09.06.2016 9:03        


Cene benzina i TNG autogasa u Srbiji su malo ispod regionalnog proseka, dok je prosečna cena dizela među najvišima, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS). 

Cene benzina i autogasa u Srbiji ispod proseka

UNKS je do ovakvih rezultata došao poređenjem cena goriva izraženih u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka u zemljama regiona.

Benzin BMB 95 je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini, gde litar ovog goriva košta 0,89 evra, zatim u Bugarskoj (0,98 evra), Makedoniji (1,03) i Srbiji (1,07), dok je najskuplji u Grčkoj (1,38 evra), Hrvatskoj (1,21) i Sloveniji (1,2 evra).
Za litar dizela najveći iznos izdvajaju građani Albanije, 1,16 evra, Hrvatske 1,12 i Srbije 1,1 evro, a najmanje žitelji Makedonije 0,81 evro, BiH 0,86 i Bugarske 0,96 evra.

Visok nivo prosečne cene dizel goriva na srpskom tržištu, kako se navodi u saopštenju UNKS-a, uspostavljen je nakon višekratnog povećanja akciza u prethodnih nekoliko godina, čime je udeo državnog zahvatanja praktično izjednačen sa udelom zahvatanja u benzinu.

Prema sadašnjim cenama benzina i dizela, udeo akcize, naknade za formiranje obaveznih rezervi i poreza na dodatu vrednost je oko 58 odsto, ili u apsolutnom iznosu nešto manje od 80 dinara po litri.

Prema analizi UNKS-a, najvišu cenu autogasa imaju Grčka i Crna Gora, koji litar plaćaju po 0,65 evra, Srbija je u "zlatnoj sredini" sa cenom od 0,51 evro, dok stanovnici BiH i Albanije, čiji četvorotočkaši idu na ovaj pogon, "prolaze" najjeftinije sa cenom od samo 0,33 evra, odnosno 0,4 evra, respektivno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Aleksandar 09.06.2016 9:48

    Super vam je matematika! A kolike su prosečne plate u tom istom regionu??? Samo vi poskupljujte - više će vam pumpi u pograničnim zonama propasti!!! I dalje vas ne razumem, da ne idete na količinu, nego na više cene... Smanjiće se promet i manje ćete zaraditi!!!

  2. User image
    Dex 09.06.2016 11:48

    Eh, pa nemojte nas porediti sa Grckom, Hrvatskom i Slovenijom koje su u EU i imaju znatno visi standard. Mi mozemo da se poredimo sa Bosnom, Makedonijom i CG. Tako da su nam cene goriva ubedljivo najvise.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
autogas cena autogasa benzin Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana