Tekst objavljen: 01.05.2019 16:00        


Posle izbijanja epidemije u Kini sve je veća zabrinutost da će se virus širiti. Svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja je u opasnosti, upozorio je FAO

Cena svinjetine raste zbog afričke kuge

Trgovci, analitičari, farmeri pažljivo i sa zebnjom prate kako Kina upravlja slučajevima afričke kuge svinja, smrtonosne bolesti životinja zbog koje je ova zemlja bila prinuđena da od avgusta prošle godine ubije oko 600.000 ovih životinja. Jedno od glavnih pitanja koje muči analitičare jeste kako će se sve ovo odraziti na cenu mesa.Kako je juče preneo „Njujork tajms”, Kina je najveći proizvođač i potrošač svinjskog mesa na svetu pa će situacija na ovom tržištu u narednim mesecima sigurno odrediti kretanja cena u globalnoj trgovini. Očekuje se rast cena svinjskog mesa jer Kina već sada uvozi svinjetinu kako bi nadoknadila manjak domaće ponude. S druge strane, predviđa se i pad potražnje hrane za životinje, pre svega soje, zbog izbijanja afričke kuge svinja.


Kako prenosi „Fajnenšel tajms”, kineska ekonomija već oseća posledice koje je donela ova bolest, protiv koje ne postoji vakcina i gotovo da je stoprocentno smrtonosna. Cena mesa je skočila, što je doprinelo rastu inflacije koja je u martu dostigla petomesečni maksimum. Zalihe svinjskog mesa pale su za petinu u odnosu na prošlu godinu, a kineska vlada je napravila rezerve kupujući zamrznutu svinjetinu sa svetskog tržišta. Iako vlasti prete rigoroznim kaznama farmerima koji odmah ne prijave zarazu, stvar se izgleda otrgla kontroli. Inspekcija pronalazi uginule životinje u rekama i potocima jer proizvođači pokušavaju da prikriju infekcije na farmama.Američko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je u 2019. godini Kina uvezla 1,8 miliona tona svinjskog mesa, što je sedam odsto više nego u 2018. To je inače već 20 odsto ukupne količine kojom se u svetu godišnje trguje (osam miliona tona svinjskog mesa).

Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Kina ima 500 miliona svinja, što čini oko polovinu populacije tih životinja. Izbijanje afričke kuge svinja moglo bi da dovede do znatnog smanjenja kineske proizvodnje ove vrste mesa, što bi dovelo i do manje potražnje za sojinim proizvodom, ističu stručnjaci.Prvi slučaj ove bolesti u toj zemlji prijavljen je sredinom prošle godine, a od tada je registrovan veliki broj epidemija u više od 20 pokrajina. Poslednji incident zabeležen je u januaru, kada je na jednoj farmi zaraženo 4.000 svinja, ali kineski zvaničnici i dalje tvrde da je epidemija pod kontrolom.

Prema poslednjem izveštaju Svetske organizacije za zdravlje životinja, od 29. marta do 11. aprila najveći broj uginuća zabeležen je upravo u Aziji, gde je Kina prijavila gubitak od oko 7.000 životinja.Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija navodi da je afrička svinjska kuga ozbiljna pretnja za sisteme proizvodnje svinja. Ne samo da ugrožava sigurnost hrane već može da ima i velike posledice na međunarodni promet svinjetine kao rezultat ograničenja trgovine.

U okviru globalne stočarske proizvodnje, sektor uzgoja svinja igra ključnu ulogu kao izvor životinjskih proteina. Zbog povećanja svetske tražnje za mesom, svinje su postale ključni izvor hrane, a svinjetina najviše konzumirano meso, koje čini oko 37 odsto globalne potrošnje mesa, slede piletina (35,2 odsto) i govedina (21,6 odsto). FAO je saopštio da je komercijalna proizvodnja svinja intenzivirana u poslednjih nekoliko decenija, ali se i dalje oko 43 odsto tih životinja proizvodi u domaćinstvima i na malim farmama s niskom biološkom sigurnošću, tako da one igraju glavnu ulogu u pojavi, širenju i održavanju afričke svinjske kuge.– Sve je veća globalna zabrinutost da će se virus širiti. Svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja je u opasnosti – upozorili su stručnjaci FAO. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Bolest može preći hiljade kilometara i stići u zemlje u kojima prethodno nije bilo slučajeva, uglavnom putem mesa koje stiže avionima i brodovima ili ga individualno prenose putnici. Kažu da je posebno zabrinjavajuće širenje u istočnu Aziju. Budući da se Kina snažno oslanja na industriju svinjskog mesa i poseduje gotovo polovinu svetske proizvodnje, epidemija ove bolesti mogla bi da ima katastrofalni uticaj na trgovinu i proizvodnju, s ozbiljnim posledicama po globalnu bezbednost hrane.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svinje prasići afrička kuga cena svinjetine poljoprivreda svinjetina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana