Tekst objavljen: 12.06.2019 11:20        


Dok je u Hrvatskoj gorivo najjeftinije od 2015. godine kod nas za desetak dana pojeftinilo za oko dinar

Cena goriva u regionu pada, ali ne i u Srbiji

Iako je cena nafte od petka ponovo počela da raste, pa je barel nafte tipa „brent” premašio 63 dolara, gorivo je na pumpama u Hrvatskoj od juče najjeftinije od 2015. godine, piše portal „Cijena goriva. info”. Preračunato litar dizela se sada u toj državi prodaje za 18 dinara jeftinije nego na srpskim pumpama, a auto-gas za 16 dinara. Cena benzina je skoro ista i ovde i tamo gde košta 153,6 dinara.

Cene bezolovnog benzina od 95 oktana u Sloveniji (mimo auto-puteva i puteva) smanjene su od ove nedelje za 0,2 centa na 1,3 evra – 157,2 dinara, a dizela za 2,2 centa na 1,271 ili 149,9 dinara po litru, saopštilo je Ministarstvo privrede. Razlog pojeftinjenja u većini bivših jugoslovenskih republika je veliki pad cene crnog zlata u prethodne dve nedelje. Međutim, u Srbiji i BiH nema tog pojeftinjenja. S tim što je i pored toga benzin u BiH jeftiniji nego kod nas za oko 22 dinara.

U našoj zemlji je za proteklih desetak dana gorivo pojeftinilo u proseku za oko jedan dinar. Prostora za veće pojeftinjenje je bilo s obzirom na to da su posle četvoromesečnog rasta, cene sirove nafte od polovine maja padale. Interesantno je da je samo pre godinu dana cena barela nafte koštala skoro 78 dolara, a gorivo se u Srbiji točilo jeftinije nego danas. Benzin se prodavao za 151 dinar dakle, tri jeftinije nego danas, a dizel za 162 dinara.

U poređenju sa cenama u regionu dizel je samo u Albaniji i Grčkoj, a gas za automobile u Grčkoj i Mađarskoj, skuplji nego kod nas. Po ceni benzina i dalje smo u sredini lestvice. U naftnim kompanijama kažu da su, s obzirom na troškove, cene realne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U odnosu na Severnu Makedoniju evrodizel je u Srbiji skuplji za čak 39,1 dinar, TNG je u Bugarskoj jeftiniji za 23,49 dinara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da su troškovi nabavke nafte vrlo visoki i da je to osim državnih zahvatanja u ceni goriva najveći razlog što su cene na pumpama takve kakve jesu, budući da je Srbija zavisno uvozna. Skoro 80 odsto derivata, koji se potroše u Srbiji, ili je dobijeno preradom uvozne nafte ili su direktno uvezeni derivati.

– Dakle, ne možemo se izolovati od uticaja svetskog tržišta. Sve ove promene nisu tako drastične. Ne možemo sigurno očekivati neke velike promene na srpskom tržištu – kaže on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo gorivo u regionu cena goriva Srbija dizel benzin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana