Tekst objavljen: 23.12.2017 10:00        


Iako je kurs dolara u odnosu na dinar pao 15 odsto, a evro 3,4, gorivo u Srbiji nije pojeftinjavalo. Razlog su velika državna zahvatanja i skok cene sirove nafte za celu godinu od 12 odsto

Cena goriva ista kao na početku godine

Gorivo u Srbiji košta danas gotovo isto onoliko koliko je koštalo i na početku 2017. godine. Litar benzina toči se na benzinskim pumpama za 142,74 dinara, evrodizel za 149,92, a tečni nafti gas za 75,15 dinara. Pre godinu dana benzin je u maloprodaji koštao 142,70, evrodizel 149,66, a TNG 76,61 dinar.

U isto vreme cena sirove nafte tipa „brent” koja se prerađuje u Srbiji, skočila je sa 55,47 u januaru na 62,44 dolara za barel u decembru. Reklo bi se na prvi pogled da su trgovci učinili vozačima, jer nisu menjali cenu, iako je nafta u međuvremenu poskupela 12 odsto.

Ali i nije baš tako. Prostora za pojeftinjenje goriva je ipak bilo. Vrednost dolara je, u odnosu na dinar, pala čak 15 odsto, a odnos evra prema dinaru 3,4 odsto, tako da najčešće opravdanje naftnih kompanija, da je visok kurs evra i dolara prema dinaru glavna prepreka za pojeftinjenje derivata u maloprodaji, ovog puta ne stoji.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže, da uz uobičajene oscilacije cena sirove nafte i dalje raste, dok je poslednja promena cena goriva u Srbiji zabeležena pre mesec dana i od tada potpuno miruju.

– Samo pre dva dana nafta tipa „brent” dostigla je najveću ovogodišnju vrednost od 64,69 dolara po barelu, što je 44 odsto više od cene koja je postignuta 21. juna ove godine kada je barel te nafte koštao 44,82 dolara. Ovaj skok je očigledno kompenzovan promenama nekih drugih tržišnih parametara budući da u istom periodu nije došlo do srazmernog povećanja cene goriva na benzinskim stanicama – kaže Mićović.

Prosečne maloprodajne cene goriva su se neznatno menjale za poslednjih šest meseci, a kada uporedimo današnje cene sa cenama s kraja juna, možemo videti da je u proseku benzin skuplji dinar i dvadeset para, dok je evrodizel čak jeftiniji dinar i dvadeset para, dok je cena TNG auto-gasa na istom nivou.

Slična je situacija i sa cenama goriva u čitavom regionu. U zemljama u kojima država određuje maksimalno dozvoljene cene u zavisnosti od berzanskih kotacija derivata nafte i odnosa kursa dolara i nacionalne valute, kao što je recimo Crna Gora, takođe nije bilo promena poslednjih mesec dana.

– Osim redovnog usklađivanja akciza sa rastom cena na malo u 2016. godini, što će uslediti početkom naredne godine, nije najavljeno neko drugo značajnije povećanje državnih dažbina. Koliki god bude bio skok, akciza će svakako povećati obavezu naftnih kompanija, ali da li će se i u kojoj meri odraziti na maloprodajne cene zavisi i od toga kakva će u tom trenutku biti kretanja ostalih tržišnih parametara koji utiču na cenu goriva. Iskustva iz prethodnih godina su veoma različita tako da se ne može pouzdano predvideti – kaže Mićović.

Bora Tatić, predsednik Upravnog odbora Udruženja benzinskih stanica u Srbiji, kaže da bi novo poskupljenje goriva moglo da se očekuje odmah posle nove godine, jer se najavljuje novi skok cene sirove nafte. Teško je reći koliko će, dodaje, gorivo poskupeti, jer će sve da zavisi od toga na kom će se nivou cena barela zaustaviti.

Uporednom analizom jasno se vidi da je benzin u BiH i dalje jeftiniji nego u Srbiji 25 dinara, evrodizel je jeftiniji u Makedoniji nego kod nas 37,22 dinara, a tečni naftni gas 30,75 dinara pa u BiH košta 44,4 dinara, a u Srbiji 75,15 dinara. Razlog su niža državna zahvatanja u ceni goriva nego u našoj zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cena goriva benzin cena dizela

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana