Tekst objavljen: 08.12.2018 10:00        


Srbija ima dovoljno gasa i zimu će izgurati bez ikakvih problem u snabdevanju domaćinstava i privrede, rečeno je danas Tanjugu u Udruženju za gas.

Cena gasa prati cenu nafte, a jeftinija je od struje

- Sa jedne strane, nismo neki veliki potrošači gasa, a sa druge strane u podzmenom skladištu Banatski dvor imamo oko 450 miliona kubnih metara gasa u rezervi, što je otprilike petina naših godišnjih potreba - rekao je predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

Kako kaže, sve dodatne količine tokom zime će moći da se podmire iz Banatskog dvora.

Vuletić, takođe, poziva građane i privredu da više koriste gas pošto je mnogo jeftiniji od struje i drugih energenata.

- Trebalo bi što više postrojenja na mazut ili ugalj, kao i i domaćinstva koja koriste ugalj za grejanje, da se prebace na prirodni gas, jer je gas najjeftinije, najekonomičnije i ekološki najprihvatljivije gorivo - poručio je Vuletić.

Dodaje da bi država trebalo da subvenciniše prelazak na korišćenje prirodnog gasa.

Na pitanje da li očekuje poskupljenje prirodnog gasa u narednom periodu, Vuletić je mišljenja da gas ne bi trebalo da poskupi, s obzirom da prati cenu nafte na svetskom tržištu.

"Cena gasa ne bi trebalo da se menja pošto gas prati cenu nafte i vezan je za nju. Cena nafte mnogo ne oscilira, tako da verujem da i cena gasa ne bi trebalo da se menja. A da li će gas biti jeftiniji, sve zavisi od cene nafte na svetskom tržištu".

Vuletić dodaje da je sadašnja cena gasa za domaćinstva od oko 33 dinara daleko jeftinija od električne energije.

"Kada pričamo o struji stalno govorimo kako plaćamo kilovat struje pet ili šest dinara, ali ne kažemo da pre toga treba platiti angažovanu snagu i neke druge kilovate. Tako da treba posmatrati koliko ukupno platimo za struju i to onda podelimo sa brojem potrošenih kilovata. Videćemo da je taj kilovat znatno skuplji od prirodnog gasa".

Vuletić, takođe, smatra da bi gas trebalo da pojeftini ako Srbija izgradnjom gasovoda postane tranzitna zemlje.

- Čim imate neki prihod od tranzita gasa, to može da se prelije i na cenu gasa i mislim da bi bilo korektno da država, ako bi ubirala tranzitne takse, trebalo građanima da omogući jeftiniji gas - naveo je Vuletić u izjavi za Tanjug.

Srbijagas je obezbedio dovoljne količine gasa za Srbiju od Gasproma, izjavio je ranije direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Gasa će tokom zime biti čak i ako dođe do prekida isporuka iz Rusije preko Ukrajine, o čemu se priča, a što se za sada ne očekuje - rekao je Bajatović.

On je istakao da Srbija po svim parametrima od Gasproma kupuje najjeftiniji gas, s tim što se cena posle preuzimanja na ukrajinsko-mađarskoj granici povećava zbog visokih troškova tranzita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja nafta cena gasa gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana