Tekst objavljen: 23.07.2017 9:59        


Da bi putovali kroz Makedoniju, vozači iz Srbije moraju da imaju "zeleni karton", a za sada ne postoje izgledi da će ta obaveza biti ukinuta, jer se na tu temu ne razgovara.

Čemu uopšte služi "zeleni karton"

U Udruženju osiguravača (UOS) kažu da u ovom trenutku mogućnost ukidanja "zelenog kartona" nije predmet razgovora i pored redovne komunikacije koju UOS ima sa Makedonskim biroom osiguranja.

- Ukoliko bude bilo kakvih signala sa da je to moguće, istog trenutka UOS će inicirati razgovore na tu temu - ističu u Udruženju osiguravača.Što se tiče informacija da građani Slovenije, Hrvatske i Mađarske ulaze automobilom u Makedoniju bez "zelenog kartona", kako objašnjavaju, informacija je delimično tačna.

- Naime, 1994. godine, na osnovu unilateralnog sporazuma koji je bio deo uslova tih država za prijem Makedonije u članstvo Sistema zelene karte, vozilima iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske je omogućeno da u Makedoniju ulaze bez zelenog kartona. Ali, to pravo ne važi i u obrnutom smeru, odnosno vozačima iz Makedonije je i u periodu od 1994. godine, a i dalje je, potreban zeleni karton za te tri države. Inače, ulaskom Hrvatske u EU, taj unilateralni sporazum prestao je da važi, tako da danas i vozači iz Hrvatske moraju da imaju zeleni karton prilikom ulaska u Makedoniju -kažu u Udruženju osiguravača.

Potvrda o osiguranju

A čemu zapravo služi "zeleni karton"? On je potvrda o osiguranju odnosno potvrda da je vozilo kojim neko ulazi u drugu državu osigurano. Drugim rečima, to je dokaz da će sva šteta, materijalna ili nematerijalna, koju vozač eventualno pričini trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, biti nadoknađena.

- Podsećamo da je Srbija od 1. januara 2012. godine članica Multilateralnog sporazuma, po kojem je za ulazak automobilom u najveći broj evropskih država, dovoljna registarska oznaka odnosno registraciona nalepnica. To znači da zelena karta, kao potvrda o osiguranju, nije obavezna za 33 od 47 članica Sistema zelene karte. To su države EU plus plus Švajcarska, Norveška, Island, Andora i Crna Gora (sa kojom je potpisan bilateralni sporazum) - kažu u Udruženju osiguravača.

Gde je obavezna zelena karta"Zelena karta" je obavezna prilikom ulaska u Rusiju, Bеlоrusiјu, Ukrајinu, Моldаviјu, Тursku, Izrаеl, Irаn, Аlbаniјu, Тunis i Маrоkо, a od država iz okruženja obavezna je za Makedoniju i BiH.Razlog tome je što te države nisu članice Multilateralnog sporazuma, a Srbija jeste.

U pojedinim državama postoji naplata samog kartona, dok se u drugima cena kartona uračunava u cenu polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti. U tom slučaju (kada je cena zelenog kartona uračunata u cenu polise) vozač nema mogućnost da sam odlučuje o tome da li mu je zeleni karton potreban ili nije odnosno da li ga želi ili ne. Građani Republike Srbije kupuju karton samo po potrebi (jer on nije potreban za 33 od 47 članica Sistema zelene karte).

Udruženje osiguravača Srbije je prošle godine izdalo 467.800 obrazaca zelene karte svojim članicama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
autom na put zeleni karton automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana