Tekst objavljen: 23.03.2018 10:40        


Danas smo od Ministarstva privrede dobili informaciju da je nemačkoj kompaniji Continental dodeljena subvencija u iznosu od 9.500.000 evra za otvaranje centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.

Čemu povećanje nataliteta ako građane posle poklanjate



Ovaj centar je zvanično otvoren početkom meseca, a u njemu će biti zaposleno 500 inženjera.

Od kompanije smo takođe dobili potvrdu da je subvencija dogovorena, ali i informaciju da ugovor još uvek nije finalizovan. Oko 40% zaposlenih u Continentalu činiće upravo softverski inženjeri, iz čega se može zaključiti da će 200 programerskih pozicija biti subvencionisano.

Država na ovaj načinponavlja scenariogušenja konkurencije u najprofitabilnijem sektoru u kom nema nezaposlenih, dajući prednost jednoj kompaniji u borbi za deficitaran IT kadar. Obećavajuća IT industrija u Novom Sadu na taj način biva ugrožena i to na račun strane kompanije.

Pozivamo Ministarstvo privrede da ne dodeli ovu subvenciju i da prekine sa politikom štetnih subvencija koje podrivaju najzdraviju privrednu granu u zemlji.

Continental: ugovor još nije potpisan

Još od kako je najavljen dolazak Continentala u Novi Sad, bilo je dosta spekulacija o tome da će kompaniji biti dodeljena sredstva za zapošljavanje programera. Nakon kontaktiranja kompanije Continental i Ministarstva privrede, danas smo dobili odgovor države.

"Ministarstvo privrede je privrednom društvu ,,Continental Automotive d.o.o. Novi Sad” dodelilo sredstva podsticaja u iznosu od 9.500.000 evraradi finansijske podrške za realizaciju investiocionog projekta koji se odnosi na osnivanje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu.Realizacijom navedenog investicionog projekta biće zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme."

Prema navodima generalnog menadžera Continentala za Srbiju,Saše Cioringe, ugovor još uvek nije potpisan,aliće biti javan i sve informacije će biti dostupne javnosti. Ono što je iz njegove izjave jasnojesteda je subvencija dogovorenai deluje da će biti upotrebljena za različite tipove inženjerskih pozicija.

"Mi smo aktivni u automobilskoj industriji gde su kvalitativni zahtevi veoma visoki, veliki deo naših proizvoda ima veze sa bezbednošću, čistom energijom, inteligentnom vožnjom itd. Stoga je potrebno da inženjeri koji razvijaju naše proizvode imaju dug period obuke i specijalizacije dok ne budu u mogućnosti da rade u skladu sa našim standardima kvaliteta. Naši proizvodi imaju mnogo komponenti: elektroniku, mehaničke delove, softver, i zahtevaju veoma kompleksan proces razvoja i testiranja pre nego što su spremni za proizvodnju. Mi u Srbiju donosimo inovativne tehnologije, prateći trendove automobilske industrijekao što je visoko automatizovana vožnja, električna mobilnost, digitalizacija/konektivnost itd. U Srbiji će inženjeri raditi kompletan razvoj proizvoda, ne samo usluge za druge, isporučivaće inovativna rešenja koja će se koristiti direktno u automobilima i kamionima budućnosti, koje proizvode naši direktni klijenti. Pre odluke da dođemo u Srbiju, bilo je mnogo lokacija i zemaljakoje su uzete u obzir i većina njih je takođe nudila subvencije. Troškovi podizanja takvog razvojnog centra su veoma visoki i subvencije pomažu kako bi lokacija i dalje bila privlačna u smislu troškova dok inženjeri još uvek nisu u mogućnosti da rade u punom kapacitetu. Investicije u opremu i specifične automobilske alate su veoma visoke. Centar za istraživanje i razvoj može dovesti u Srbiju i druge investicione projekte Continentala. Ako pogledamo susednu zemlju, Rumuniju, počelo je tokom 2000tih sa nekoliko stotina inženjera, a danas ima 19.700 zaposlenih— kao najveća privatna kompanija u Rumuniji, od čega je 6.000 inženjera."

Na pitanje koje sve tipove inženjera zapošljava Continental, dobili smo odgovor da su to System Architects, System Engineers, Requirements managers, System project managers, System Test Engineers, Project Test Managers, Software Engineers, Software project managers, Electrical Engineers, HW Project managers, Mechanical Engineers, Mechanical Project Managers, Quality Assurance Engineers, Team leaders, Group Leaders, Project managers (leads R&D, Quality, production, sales etc).

Kada je pitanju procenat softverskih inženjera među njihovim zaposlenima, oni čine uglavnom oko 40%.

Ono što je u svakom slučaju veoma pohvalno jeste što je kompanija Continental odlučila da bude transparentna po pitanju ovog dogovora.

Ugrožavanje domaćih firmi u najvećem srpskom IT gradu

Kao i u prethodnom slučaju, odluka o dodeli subvencije bi bila izuzetno štetna za razvoj IT sektora u Srbiji koji se već godinama bori sa nedovoljnim brojem softverskih inženjera.

Ukoliko država da prednost jednoj kompaniji na tržištu rada i nagradi je za zapošljavanje kadra kog i onako nema dovoljno da zadovolji sve potrebe industrije, ona neće uticati na smanjenje nezaposlenosti u ovoj oblasti.

Na taj način će domaćem IT-u biti naneta velika šteta jer će ostale kompanije biti onemogućene da ravnopravno učestvuju u borbi za talenat, koja je (i bez nefer konkurencije) trenutno najizazovniji deo njihovog poslovanja.

Novi Sad ima najviše programera i IT kompanija po glavi stanovnika što ga čini najvećim srpskim IT gradom koji, umesto da razvija, država spotiče svojim štetnim merama.

Iako će prema navodima generalnog menadžera Continentala ova kompanija u Srbiji razvijati vrlo inovativne tehnologije poput sistema za autonomna i električna vozila, to ne umanjuje štetnost ove subvencije, jer je činjenica da će na vrlo konkurentnom tržištu za zapošljavanje IT kadra biti narušena slobodna i fer konkurencija, i to u korist strane kompanije.

Novi Sad već ima značajan broj kompanija koje razvijaju veoma inovativne proizvode — 3Lateral, Alchemy, Rendered Text i RTRK su samo neke od njih.

Juče smo posvedočili izuzetnom uspehu novosadskog 3Laterala koji je na najvećoj svetskoj konferenciji game developera u San Francisku predstavio tehnologiju kompletne digitalizacije ljudskog lika koju su razvili prvi u svetu.

Bilo bi pogubno da ove kompanije, ali i mnoge druge koje u Novom Sadu već godinama uspešno posluju, na ovaj način budu sputane od strane države kojoj na mnogo nivoa doprinose.

"Izuzetno je teško za domaće kompanije da opstanu u uslovima u kojima država daje ogroman novac stranim, već izuzetno uspešnim kompanijama, a te kompanije preuzimaju već zaposlene ljude od domaće privrede, i u tom procesu istu uništavaju. Možda bi taj novac bilo bolje investirati u domaću privredu pa da i mi jednog dana imamo svoj Continental", Mirko Topalski, Eipix.

"Pre svega je neverovatna potreba da jedan svetski gigant traži subvenciju, a još veći poraz je da se ta subvencija dodeljuje u gradu koji ima preko 70 malih i srednjih IT firmi koje su priznate i nagrađivane kako u zemlji tako i u svetu, za neke se predviđa da će postati globalni lideri u poljima svog delovanja a imaju 100% domaće vlasništvo, te iste firme godišnje naprave rast od oko 20%, a iskreno verujem da bi se sve složile da im subvencije nisu potrebne, te da bi iste bilo bolje uložiti u neke druge privredne grane i naravno u domaće male i srednje privrednike", Danilo Novaković, DaFED.

"Mogu samo da kažem da sam potpuno zgrožen činjenicom da država poklanja naš poreski novac stranom entitetu", Nenad Milanović, COING.

"Vojvođanski IKT klaster nudi Continentalu dodatnih 9,5 miliona evra ukoliko tih 500 radnih mesta popune ljudima koji pre toga nisu radili u nekoj IT firmi. Jer, to je definicija “novog radnog mesta”, zar ne? Da budemo sasvim nedvosmisleni: ovakav potez države je nož u leđa domaćim IT kompanijama koje uspešno posluju i generišu profit za sebe i za našu državu", Milan Šolaja, Vojvodina ICT Cluster.

"Naša vlada pravi sa jedne strane povlašćenu poziciju za jednog učesnika na tržištu i time stavlja posebno domaće softverske firme u neravnopravan položaj i ugrožava razvoj a sa druge strane ne rešava nikakav problem na tržištu rada jer je potražnja za kvalitetnim radnicima tog profila mnogo veća od ponude.Vreme će pokazati da li je ovaj potez samo glup ili i koruptivan u svojoj prirodi", Dejan Nikolić, Content Insights.

"Ako sam dobro razumeo, Continental će dobiti subvenciju za zapošljavanje inženjera koji su već zaposleni u IT kompanijama koje su platile porez od kog potiče ta subvencija. Ako je tako, moj utisak je da će neto rezultat te cele operacije biti isti broj zaposlenih i nezaposlenih inženjera u Novom Sadu, da će kompanije čiji inženjeri budu preoteti biti oštećene i da će novac poreskih obveznika biti nepotrebno potrošen. Osim toga, naša kompanija je domaća, profitabilna je već devet godina i na osnovu tog profita plaća porez na dobit. Ako inženjeri iz kompanija poput naše pređu u Continental, država ostaje bez poreza na dobit koji bi inače dobila da su ti isti ljudi ostali u kompaniji koja ostvaruje dobar profit. Takođe bi ukupan iznos novca koji u tom slučaju ulazi u državu bio manji zbog toga što kompanije koje posluju sa profitom najčešće imaju veće prihode po zaposlenom od onih koje su samo razvojni centri matičnih kompanija iz inostranstva. Cela priča mi deluje kao zabijanje noža u leđa IT kompanijama koje ovde uspešno posluju i koje će na ovaj način trpeti ozbiljnu štetu", Saša Popović, Vega IT Sourcing.

"IT industrija u Srbiji je jedna od retkih industrijskih grana u našoj zemlji koja cveta i beleži visok rast iz godine u godinu. Deficit radnog IT kadra je ozbiljan problem sa kojim se suočava čitav IT sektor u Srbiji, a pogotovo Novi Sad.

Smatram da je subvencionisanje firmi koje imaju delovanje u IT sektoru, pogotovo poput ovog u slučaju Continentala, pogubno za razvoj preduzetničke kulture.

Naša zemlja treba da neguje domaći preduzetnički potencijal, da poboljšava uslove za poslovanje, da investira u obrazovanje deficitarnih profila zanimanja kao i promovisanjem preduzetništva umesto da ugrožava postojeći ekosistem subvencionisanjem pojedinih firmi novcem koji potiče od poreza koji je međuostalom došao od samog tog ekosistema", Goran Radulović, ActiveCollab.


Pozivamo državu da obustavi ovu subvenciju

Pre godinu i po dana smo, zajedno sa još 3.500 predstavnika IT industrije, pozvali Ministarstvo privrede da prekine politiku štetnih subvencija. Nakon toga, doneta je Uredba o direktnim investicijama u kojoj je razvoj softvera isključen iz delatnosti kojima mogu biti dodeljene državne subvencije. Međutim, tada je ostavljena mogućnost da kompanije koje nisu u delatnosti razvoja softvera dobiju finansijski podsticaj za zapošljavanje programera.

Ministarstvo tehnički nije pogazilo ovu uredbu, ali samim tim što je ostavljen prostor da se subvencije i dalje dodeljuju u oblasti koja ima deficitaran kadar, vidimo da problem i dalje opstaje.

Industrija je jasno pokazala šta misli o tome. Sada je red na državu da pokaže da li zaista želi da razvija srpski IT ili će odlučiti da ga sabotira dodelom subvencije stranoj kompaniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 23.03.2018 15:48

    Gospodo sad lepo kofere u ruke i put u svet
    koji zna da ceni to što radite.A mislim da će i ovima presušiti subvencije
    jer na kraju neće imati odakle da ih izdvoje.To je ta vladina briga o ljudima.
    Da sam iz te branše 2 minuta se nebih dvoumio šta da radim. A mudraci nek dele
    subvencije Popović i kompanija poštena.T užna je ovo država.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaće it firme it sektor država razvoj it sektora domaće firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana