Tekst objavljen: 27.03.2019 12:03        


Britanska inovativna kompanija OneWeb obezbedila je 1,25 milijardi dolara, kako bi ubrzala uspostavljanje globalne mreže za superbrzi širokopojasni pristup internetu pomoću satelita. Iz OneWeba poručuju da to znači da je pokretanje mreže 2021. godine „neizbežno“. Ta kompanija je u februaru uspešno lansirala prve satelite koji su u stanju da sve to omoguće, navodi BBC.

Brzi internet „iz svemira“ za ceo svet

Nakon najnovijeg kruga prikupljanja novca, OneWeb raspolaže sa ukupno 3,4 milijarde dolara kapitala, do koga su došli zahvaljujući ulagačima.

U OneWebu navode da će zahvaljujući tom kapitalu do kraja godine početi mesečno da lansiraju po 30 satelita, koji će, kada svi budu lansirani, biti raspoređeni tako da omogućavaju pristup internetu u celom svetu.

Da bi im to pošlo za rukom, u nisku orbitu oko Zemlje, odnosno na visinu do 2.000 kilometara od površine Zemlje, moraće da lansiraju ukupno 650 satelita, iako bi njihov konačni broj mogao da dostigne i do 2.000.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To će biti najveći program lansiranja satelita u istoriji, tvrde u OneWebu, koji konkuriše kompanijama kao što je SpaceX, koji ima slične planove.

Te kompanije žele da donesu internet u one delove sveta koji trenutno nemaju širokopojasni pristup mreži ili u kojima je pristup neujednačen.

1 komentar

  1. User image
    saša 27.03.2019 15:43

    Komunikacijski sateliti su 35 000 km udaljeni od zemlje zbog gravitacije i brzine, i zato moraju biti veliki, dok na primer irridium satelitski telefoni imaju mrežu satelita na 800km od zemlje. Jedan telefon može da koristi isti satelit samo 7 minuta a onda se prebaci na drugi jer je prvi otišao, da bi pokrili celu planetu u svakoj minuti, imaju 66 satelita u 6 polarnih orbita (6 orbita puta 11 satelita). Pošto su ovi na 2000km, očigledno im treba više satelita ali im treba i jači bandwidth jer je to za internet a ne samo za telefone.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ceo svet sateliti internet kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana