Tekst objavljen: 08.04.2017 13:00        


Broj prvi put registrovanih putničkih automobila u 2016. godini u Republici Srbiji veći je za 21 odsto u odnosu na godinu ranije. Od domaćih proizvođača vozila, najbrojnija marka registrovanih automobila je Zastava, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Broj registrovanih kola veći za 21 odsto, Zastava prva

Porast je zabeležen kod teretnih i priključnih vozila. Najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su Folksvagen (Volkswagen), Opel, Ford, Fiat, Reno (Renault), Mercedes, Pežo (Peugeot) i Škoda.

"Najveći broj ovih vozila koristi evrodizel kao pogonsko gorivo, što ukazuje na podmlađivanje voznog parka u skladu sa najnovijim evropskim propisima", kažu statističari.

Prvi put registrovanih autobusa u 2016. godini više je za 40,7 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je teretnih vozila više za 39 odsto, motocikala za 12,6 a priključnih vozila za 12,8 odsto.

Kako navode u Zavodu, na osnovu rezultata je moguće zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila od 1,500 do 4,999 kilograma nosivosti. Podaci Zavoda kažu da je broj drumskih motornih vozila registrovanih tokom 2016. godine u Srbiji manji za 0,3 odsto u odnosu na prethodnu.

Pad beleže i mopedi i radna vozila.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 2,000 kubika, procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa dizelom kao pogonskim gorivom ima više od onih sa benzinom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vozila novi automobili evrodizel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana