Tekst objavljen: 05.02.2015 20:27        


PARIZ/LONDON, 5. februara (Tanjug) - Kompanija Britiš Telekom (BT) objavila je danas kupovinu britanskog mobilnog operatera EE od Oranža i Dojče telekoma za 12,5 milijarde funti (16,7 milijardi evra), a ovim preuzimanjem će u Britaniji nastati gigant u sektoru komunikacija koji pokriva fiksnu i mobilnu telefoniju, širokopojasni intgernet i tv.

Britiš Telekom kupuje EE od Oranža i Dojče telekoma

Da bi finansirao pomenutu kupovinu, o kojoj se pregovora od decembra, britanska multinacionalna telekomunikaciona kompanija će pristupiti dokapitalizaciji u vrednosti jedne milijarde funti (1,34 milijarde evra), preneo je danas Rojters.
Kako izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si, postojeći akcionari EE-a, Oranž i Dojče Telekom će prodati 100 odsto svojih akcija, s tim što će dobiti udeo od 12 odsto u novoj grupi BT-EE i jedno mesto u upravnom odbori, dok će Oranžu pripasti udeo od četiri odsto, koji neće smeti da proda u periodu od 12 meseci.
Finansijska transakcija treba da bude okončana do marta 2016. godine, pri čemu će Oranž dobiti u gotovini oko 3,4 milijarde funti (4,6 milijardi evra) a Dojče telekom 4,6 milijardi funti (6,15 milijardi evra), a ostatak će biti plaćen u akcijama nove grupe.
EE je formiran 2010. godine spajanjem poslovnih jedinica Oranža i Dojče telekoma u Velikoj Britanij u sektoru mobilne telefonije: Oranž UK i Ti-Mobajl UK.
Firma je zabeležila promet od 6,3 milijarde funti u 2014. godini, zapošljava oko 13.000 ljudi i ima mrežu od 580 prodajnih mesta. EE ima više od 30 miliona klijenata u sektoru mobilne telefonije, širokopojasnog interneta i na veleprodajnom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
telekom mobilni operateri mobilna telefonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana