Zvanični kurs Evra za dan 29.10.20. :: 117.5795 rsd
Tekst objavljen: 23.09.2020 11:00        


Britanska ekonomija je porasla u julu za 6,6 procenata u odnosu na prethodni mesec, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.Rastu je doprinelo dalje ukidanje ograničenja u sektoru usluga, pre svega ponovno otvaranje pabova, barova i restorana, izveštava Rojters.

Britanska ekonomija porasla u julu za 6,6 posto

Ekonomisti su u anketi britanske agencije predviđali rast bruto domaćeg proizvoda u julu od 6,7 procenata.Ipak, ukupna britanska proizvodnja je još uvek manja za 11,7 procenata u odnosu na nivo u februaru, pre izbijanja pandemije koronavirusa u Britaniji.

„Mada je nastavila da ide stabilno putem oporavka, britanska ekonomija još uvek mora da nadoknadi skoro polovinu od ukupnog gubitka BDP-a zabeleženog od početka pandemije“, naveo je Daren Morgan iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Funta je pala prema dolaru pošto su statistički podaci pokazali da je proizvodnja u dominantnom sektoru usluga bila nešto slabija od očekivanja.

Naime sektor usluga je u julu porastao za 6,1 posto u odnosu na očekivani rast od 7,0 procnata.

Rast u znatno manjem proizvodnom i građevinskom sektoru je nadmašio prognoze, napominje Rojters, ne navodeći konkretne podatke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
funta rojters sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana