Tekst objavljen: 05.01.2020 10:00        


Privlače više investicija i za 70 odsto, unapređeno poslovanje

Bolji život kad si prijatelj biznisu: Evo koji gradovi i opštine imaju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju i koliko im to znači

Dokaz da su efikasne, imaju kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, partnerski odnos sa privredom, javne troškove poslovanja, ali i dostupnu radnu snagu - u ovom trenutku ima deset gradova i opština u Srbiji. Toliko ih ima sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a još osam je na putu da uđe u taj krug. Poslednjih deset godina ovaj standard je pokušalo da usvoji 50 lokalnih samouprava, oko 20 nije uspelo, a pojedine su ga u međuvremenu izgubile.

Međunarodni BFC standard (Business Friendly Certification) je signal investitorima da su opštine Jugoistočne Evrope spremne i organizovane da odgovore na njihove zahteve. Dokaz da su po meri privrede, međutim, dodeljuje se na određeni rok - ranije dve, a sada na tri godine. Po isteku, lokalne samouprave bi trebalo da ga obnove. One koje ga imaju, pokazuju istraživanja, privlače više investitora, a za 70 odsto su unapredile poslovno okruženje.

- Krenuli smo prošle godine u dobijanje, a ove smo sertifikat dobili - objašnjava Ninoslav Erić, prvi čovek Ćuprije.

- Ovaj sertifkat nam omogućava da smo vidljivi na investicionoj mapi. Veliki broj investitora dolazi u Ćupriju, naročito kineski i turski. Očekujemo u februaru otvarnje jedne turske fabrike. Uveli smo i privredni savet, jer želimo da čujemo naše privrednike, šta im smeta, koje probleme imaju.

Sombor već nekoliko godina ima dokaz da je prijateljski nastrojen prema biznisu. Ali se zato svake godine zaposleni preispituju da li taj staus i dalje nude.

- Nekada nam rezultati opadaju, ali onda radimo na njima. Kroz proces sertifikacije smo dobili dobru povezanost sa svim akterima i investitorima pružamo dobro okruženje - kaže gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

- Imamo spremnu i konkretnu ponudu za investitore. Tokom sat vremena njihove posete mi možemo da im damo kompletnu sliku. I možemo da vidimo gde smo mi u odsnosu na druge lokalne samouprave. Više pod 50 investiroa se raspitivalo, a pet je ušlo u investiciju.

Standard ima ili je u procesu dobijanja svega oko deset odsto lokalnih samouprava. U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) se nadaju da će više opština i gradova shvatiti da je sertifikat dobar način da dokažu da rade dobro.

- Za privredu i građane šalteri su prvo mesto na kojem će izgraditi utisak i stav o efikasnosti javne uprave i da li je baš to lokacija na kojoj žele da započnu biznis - rekao je Dejan Đokić, predsednik IO NALED.

- Sertifikovane opštine su, kroz ovaj program, izgradile značajno veće kapacitete za brigu o privredi, koje sada bolje i efikasnije koriste tako da su bile dvostruko uspešnije u privlačenju investicija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dokazani

Sertifikovani gradovi i opštine Ruma, Pančevo, Stara Pazova, Požarevac, Novi Sad, Šabac, Ćuprija, Leskovac, Sombor i Pećinci. U procesu su Čačak, Niš, Raška, Subotica, Velika Plana, Bor, Užice i Gornji Milanovac.

Prednost na konkursu

Predstavnici uspešnih gradova i opština sastali su se juče sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem. Ministarstvo podržava program sertifikacije.

- Kroz poseban fond Ministarstva, podržavamo opštine i gradove da budu efikasniji i podignu kvalitet života građana - rekao je Ružić.

- Fond je ove godine iznosio 490 miliona dinara, sledeće ćemo obezbediti 520 miliona. Na putu ka dobijanju ove podrške, kao plus smo istakli BFC sertifikat.

1 komentar

  1. User image
    Mića 12.01.2020 12:34

    Ništa teže nego biti u biznisu u Leskovcu. Prosto sam iznenađen podatkom, da je Leskovac "Meka" za privlačenje investitora i investicija. Možda za inostrane, koji dobijaju kosmičke benificije i finansijske i druge podrške aali domaći preduzetnici su u kolapsu i pre4d ztotalnim izumiranjem. Imam uvid u poslovanja kompletne strukture privatnih preduzetnika. Ako izuzmemo miljenike i simpatizere vlasti, stanje je užawsno...
    Selektivno i nestručno ponašanje onih koji vode privredni razvoj je glavna kočnica za unapređenje bilo koje vrste biznisa.
    Porezi, takse, nameti i ostali mtroškovo poslovanja, prevazilaze zdravu pamet a nemate bilo kakav uticaj na donošenje ili izmene zakona na bilo kom nivou koji se tiče ukupnog boljitka onima, koji vež poseduju biznis ili pokušavaju da ga pokrenu.
    Zato ne čudi podatak o broju radno sposobnih, stručnih i školovanih, koji napuštaju naš prelepi grad u potrazi za opcijom opstanka i preživljavanja bilo kojih reformi u državi.
    Vreme je da se zamislimo nad svim tim što nas je zadesilo ako već nije kasno.
    Pitajte mlade da vidite koliko njih je spremno i koji biznis da započnu...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovanje gradovi biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana