Tekst objavljen: 27.01.2016 13:50        


Carinici su u 2015. zaplenili 60 tona švercovane nafte i naftnih derivata, što je duplo više nego pre godinu dana.

Blic: Opet cveta šverc nafte

Ipak, i pored kontrole, procenjuje se da i do tri puta veće količine ipak završe na crnom tržištu. Veća zaplenjena količina rezultat je pojačane kontrole carine i policije, ali i pored toga upućeni tvrde da nadležnima veliki broj švercera promakne.

Glavna vodena ruta krijumčara kroz Srbiju proteže se duž celog toka Dunava, a najveći broj njih uhvaćen je u samim lukama, kažu za “Blic” u Upravi carina.

- Nafta se pretovara na reci iz brodova u specijalno napravljene barže ili brze čamce, a najveći broj pokušaja se dešava na sidrištima poput Smedereva i Pančeva jer tu brodovi ostaju i po nekoliko dana - objašnjavaju u Carini.

Kupovina goriva sa brodova u tranzitu jedan je od unosnijih poslova. Naime, ti brodovi imaju pravo na pogonsko gorivo koje ne podleže plaćanju dažbina, pa je njegova cena na utakalištima oko 40 do 50 evrocenti po litru. Zbog toga se krijumčarima isplati da ga kupe za preprodaju.

- Dešava se da pojedine firme koje se bave uvozom naftnih derivata, namerno pogrešno tarifiraju robu kako bi izbegli plaćanje dažbina. Predstavljaju robu koju transportuju kao neki derivat na koji se ne plaćaju dažbine, da bi potom u njega umešali nedostajući element i obično ga na privatnim pumpama, prodavali kao regularno gorivo - navode u Carini.

Pogranična mesta su takođe krijumčarske rute. Osim BiH, gorivo se švercuje sa Kosova i iz Bugarske. Ipak, u Ministarstvu trgovine tvrde da je od uvođenja markiranja goriva, šverc, koga i dalje ima, ipak znatno smanjen.

- Ranije procene su bile da se čak 150.000 tona dizela plasira na tržište mimo legalnih tokova, zbog čega je država gubila godišnje i po 100 miliona evra. Sa markiranjem goriva došlo je i do promene situacije na tržištu - kaže Slaviša Petković iz Ministarstva trgovine.

Dnevno gubimo 40.000 evraZbog sve veće prekogranične kupovine goriva Srbija dnevno izgubi najmanje 40.000 evra, kaže Milan Rakić iz Udruženja privatnih naftaša.

- Ako u BIH dnevno iz Srbije uđe 1.000 automobila samo da bi sipali gorivo, država po litru gubi 80 dinara. I sve to zbog prevelikih državnih nameta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija akcize na gorivo šverc nameti gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana