Zvanični kurs Evra za dan 18.05.21. :: 117.5712 rsd
Tekst objavljen: 12.01.2019 17:30        


Srbija bi mogla da postane većinski vlasnik Komercijalne banke, tako što bi svoj udeo u toj banci povećala isplatom ostalih akcionara.

Blic: KMBN ostaje državna, isplata po "put opciji"?

Uprkos tome što je Vlada Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila da se oglasi prodaja banke, piše u današnjem listu Blic.

"Srbija, koja je vlasnik 41,7 odsto akcija Komercijalne banke, kupila bi i 24,4 odsto akcija u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 10 odsto deonica koje su danas u vlasništvu Svetske banke, odnosno njenog ogranka IFC", rekao je izvor lista.

Na taj način, Komercijalna banka bi, kako prenose, postala najveća državna banka u Srbiji, a Vlada Srbije bi iz budžeta morala da isplati akcionarima garantovani iznos od 252 miliona evra.

"To je precizirano ugovorom iz 2006. godine, prema kome akcionari Komercijalne banke, EBRD, IFC, Svedfond i nemački DEG, imaju pravo da aktiviraju takozvanu "put opciju", ako država ne započne prodaju Komercijalne banke, pošto su od 2006. do 2009. uložili 170 miliona evra u njene akcije", piše list.

Kako je objašnjeno, aktiviranje te opcije znači da je država obavezna da kupi njihove akcije po unapred utvrđenoj ceni ako oni žele da ih prodaju, što su u tim međunarodnim finansijskim institucijama više puta potvrđivali.

Izvor lista smatra da nije izvesno da će Vlada Srbije oglasiti prodaju banke do 30. juna i prodati je do kraja 2019. godine, iako je to pre nekoliko meseci dogovoreno sa MMF-om.

EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. godine dokapitalizacijom od 70 miliona evra, a privatizacija je bila planirana za 2009. godinu, ali je prodaju zaustavila svetska ekonomska kriza.

Nakon toga je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 miliona evra, a u vlasničku strukturu ulaze i IFC sa 40 miliona evra, nemački DEG sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona evra.

Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 miliona evra, da ne bi izgubila udeo u vlasništvu.

Tržišna vrednost Komercijalne banke, kako prenosi list, trenutno iznosi oko 308 miliona evra, s obzirom na cene akcija na berzi, dok je pre svetske krize cena dostizala i dve milijarde evra. Država već dugo odlaže privatizaciju Komercijalne banke, koja je u prethodnom periodu bila suočena sa problemom nenaplativih kredita a potom i kadrovskim promenama na čelnim pozicijama.

Tema prodaje Komercijalne banke ozbiljno je bila aktuelizovana krajem 2017. kada je čelnica EBRD u Srbiji izjavila da će početak privatizacije Komercijalne banke biti mnogo brže nego što može i da se pretpostavi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dan nakon toga se oglasila premijerka kazavši da država ima dve opcije za Komercijalnu banku - da je proda ili da ostalim akcionarima isplati 252 miliona evra.

Mediji su tada pisali da zainteresovanih za kupovinu Komercijalne banke ima i među stranim bankama ali i domaćim biznismenima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banka Komercijalna banka prodaja banke akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana