Tekst objavljen: 04.03.2016 15:35        


Predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić je izjavio danas da je u februaru nezanatno smanjen dug kompanija, a blago povećan kreditni dug stanovništva u odnosu na prethodni mesec. Prema podacima UBS-a, ukupna zaduženost privrede i građane na kraju februara iznosila je 2.151 milijardi dinara, dok je mesec dana ranije to bilo 2.152 milijardi.

Blago povećan kreditni dug stanovništva

Ukupna zaduženost stanovništva je na kraju februara iznosila 719.9 milijardi dinara, a na kraju januara 713,8 i na kraju 2015. godine 711,3 milijarde dinara.

"U pogledu strukture kredita i zaduženosti stanovništva kod banaka gotovinski i stambeni krediti dominiraju i zabeležili su simbolični rast, dok potrošački nastavljaju sa tendencijom blagog smanjivanja", rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, povljno je to što je povećana urednost u plaćanju obaveza kod banaka kada je reč o kreditima.
U februaru je učešće docnje u dugu po osnovu bankarskih kredita iznosilo 15,2 odsto i u odnosu na januar je smanjeno za 0,2 odsto i u odnosu na podatke na kraju 2015. za 0,1 odsto.

"Vidi se da se smanjuje dug odnosno docnja pravnih lica i kompanija. To nije veliko smanjenje, ali u svakom slučaju je ohrabrujući pokazatelj. Ne povećava se docnja stanovništva, tako da je ukupna docnja smanjena sa 15,4 na 15,2 odsto. Kada su u pitanju čekovi i kartice slična je situacija kao i ranije", rekao je Dugalić.

Preduzetnici su bili zaduženi na kraju februara 45,0 milijardi, dok je na kraju januara 44,8 i na kraju decembra 44,7 milijardi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građani Srbije preduzeća zaduženost građana kreditna zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana