Tekst objavljen: 26.04.2018 14:42        


Od našeg specijalnog izveštača​ Bolonja– Izvor sledeće svetske finansijske krize mogle bi da budu kriptovalute među kojima je najpoznatija bitkoin. Drugim rečima, bitkoin mogao bi da bude ono što je za krizu 2008. godine bila banka Liman Braders, inače četvrta po veličini investiciona banka u SAD, čiji je slom prouzrokovao sunovrat berzanskih indeksa na Volstritu.

Bitkoin bi mogao izazvati svetsku finansijsku krizu

Rizike kriptovaluta po finansijski sistem italijanski bankari i te kako razmatraju, potvrdio je grupi srpskih novinara Omar Lodezani, predsednik divizije usluga Inteza Sanpaolo grupacije. Zašto su kriptovalute potencijalni izvor krize? Pa zato što ljudi žele što više da se obogate što je, uostalom, bio uzročnik i prethodne velike krize. Vođeni željom da postanu još bogatiji postaju manje racionalni, kupuju i ono što im ne treba, a kada spekulišu, rizik od gubitka je veći, objasnio je Lodezani.

Bankari se ne suočavaju samo s rizikom od kriptovaluta, već i s novom konkurencijom koju im pravi „Amazon” – najveća svetska internet trgovina. Naime, „Amazon” nastoji da ponudi i deo usluga koje su sada isključivo biznis banaka. Naime, od pre mesec dana „Amazon”, u saradnji sa Siti bankom, malim i srednjim preduzećima daje kredite. Pritom, o poslovanju tih kompanija imaju odlične podatke koji im stižu od internet trgovine. Znaju koliki je promet tih kompanija, odnosno koliko su robe prodali internetom i da li su klijenti zadovoljni onim što su kupili jer za to na internetu postoji pitanje na koje klijenti odgovaraju, a što ukazuje da firma ima budućnost. Samim tim „Amazon” postaje ne samo trgovačka već i finansijska platforma.

Suočeni s ovim izazovima, ali i s onim koje donosi digitalizacija i robotizacija, banke ulažu milijarde evra u osavremenjavanje.

Dok finansijski eksperti analiziraju šta bi mogli biti novi rizici po svetsku ekonomiju, podaci pokazuju da je ona u dobrom stanju. Evropske banke su u periodu 2014–2017. godine, uprkos niskim kamatama, ostvarile dobre rezultate. Prema prognozama MMF-a za ovu i narednu godinu, očekuje se globalni privredni rast od četiri odsto. Prema rečima Đanluke Salsećija, koji je na čelu međunarodne istraživačke mreže ove bankarske grupacije, prisutni su i rizici. Pre svega on misli na geopolitičke kao što su odnosi SAD – Rusija, SAD – Kina, kao i Srednji istok.

Svet se takođe može suočiti i s daljim jačanjem dolara. U tom kontekstu predviđa se da će njihov FED ranije nego što se očekivalo da pooštri monetarnu politiku, što može da dovede do jačanja dolara, a to će se opet odraziti na ekonomije u razvoju kao što je Srbija. Takođe, tu je i uvek prisutna osetljivost finansijskih tržišta. S druge strane, italijanski bankari očekuju da će Evropska centralna banka (ECB) nastaviti program monetarnih olakšica. Oni procenjuju da će ECB svoju referentnu kamatu euribor, koja je već treću godinu negativna, početi da postepeno povećava, ali tek od naredne godine. I to veoma postepeno i manje za procenat inflacije. To znači da će centralna monetarna vlast EU još neko vreme da vodi relaksiranu monetarnu politiku.


Banka Inteza odobrava kredit za 15 minuta

Banka Inteza će biti prva banka na tržištu Srbije koja će uvesti kompletnu onlajn realizaciju keš kredita iznosa do 5.000 evra, od trenutka podnošenja zahteva do trenutka realizacije, korišćenjem mobilnog tokena. Ova usluga će klijentima omogućiti da na brz i jednostavan način, bez potrebe odlaska u ekspozituru i dodatne dokumentacije, dođu do novčanih sredstava koja će im biti dostupna na računu za samo 15 minuta, najavila je Draginja Đurić, predsednik izvršnog odbora ove banke. Pored toga, Inteza prva na tržište uvodi i potpunu onlajn realizaciju dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu korišćenjem mobilnog tokena, za koju klijenti ne moraju da posete ekspozituru niti da poseduju dodatnu dokumentaciju, a sredstva su im na raspolaganju sledećeg dana. Obe usluge biće dostupne klijentima banke već početkom maja.

Banka planira i da u svojim ekspoziturama kreira samouslužne zone s povećanim brojem bankomata i uređajima za uplatu pazara za pravna lica, koji će biti dostupni klijentima 24 časa dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitkoin kriptovalute vrednost dolara svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana