Tekst objavljen: 30.10.2017 10:18        


Povećanje nivoa bezgotovinskih plaćanja u Beogradu uvećalo bi bruto domaći proizvod grada za 23 bazna poena.

Bezgotovinsko plaćanje bi podiglo BDP Beograda

To bi doprinelo otvaranju 4.200 radnih mesta, a potrošačima donelo benefit od 27 miliona dolara godišnje, izjavio je Adam Vand iz kompanije Visa.“Beograd je uložio mnogo napora na planu uvođenja bezgotovinskog plaćanja, zbog čega se našao u samoj sredini na krivulji digitalnog sazrevanja.

Vrlo brzo je prošao na ovoj skali digitalne zrelosti”, izjavio je Vand na Serbia Cashles s forumu predstavljajući rezultate istraživanja kompanije Visa “Bezgotovinski gradovi” kojom je obuhvaćeno 100 svetskih gradova.

Vand je pohvalio napore Vlade Srbije i razvoj plana finansijske pismenosti kroz lansiranje pilot-projekta finansijskog opismenjavanja mladih, navodeći da bi veća upotreba bezgotovinskih plaćanja doprinela i povećanju potrošnje, što bi se odrazilo na otvaranje novih radnih mesta.

Osim toga, građani bi ostvarili neto uštedu vremena od sedam miliona sati, što je finansijska protivrednost od osam miliona dolara, dodao je Vand.

Razvoj bezgotovinskog načina plaćanja bi potrošačima doneo 30 posto uštede vremena u prevozu, i 12 odsto uštede kada je reč o vremenu provedenom u banci.

Krajnji direktni benefit za Vladu je da bi dobila 68 miliona dolara, što je povećanje od 1,0 posto u odnosu na osnovni prihod koji se danas prikuplja, dok bi benefiti za kompanije bili 0,2 mlrd dolara godišnje.

Ipak, kako je dodao, postoje barijere za ostvarenje ovih ciljeva, kao što su ograničenja po pitanju digitalne infrastrukture, kulturološka pitanja, ali i problemi sa bezbednošću privatnosti.

Kako je dodao, više od polovine svetske populacije danas živi u gradovima, a do 2050. godine taj broj će porasti na dve trećine. Trenutno se oko 80 odsto globalne ekonomske aktivnosti odvija u gradovima.

Neto direktni benefiti povećanja nivoa bezgotovinskog plaćanja na godišnjem nivou, širom 100 gradova, bili bi 470 milijardi dolara, kao i 12.000 milijardi dolara ukupne dodatne ekonomske aktivnosti i pet miliona novih radnih mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP radna mesta Beograd bezgotovinsko plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana