Tekst objavljen: 09.12.2013 9:00        


Potvrde da niste oboleli od HIV-a ili hepatitisa C, ultrazvuk srca, stomaka, izveštaj interniste, samo je deo obavezne dokumentacije koju bi trebalo da pripremite kako biste ušli u proceduru za stambeni kredit. Kad to prođete, možete da budete zadovoljni jer ćete se zdravi uselili u stan, koji ćete otplaćivati 30 godina.

Bez testa na sidu i pregleda prostate nema ni kredita

Iako je obavezno životno osiguranje uz stambeni kredit praksa u Srbiji koju su pojedine banke uvele još pre pet godina, mnogi građani i sada se iznenade kada uđu u proceduru za kredit, ne znajući da to znači da moraju da obave određene lekarske preglede i testiranja. Naravno, za to je potrebno odvojiti vreme. I to košta.

Svetlana Krstić iz Beograda podnela je zahtev za stambeni kredit od 47.000 evra za dvosoban stan. Odlučila je da plati životno osiguranje jer joj je kamatna stopa tako nešto niža.
- Iskreno, iznenadila sam se kada je trebalo da sklopim polisu za životno osiguranje kredita i kada su mi rekli da moram da se pregledam kod interniste, da uradim EKG, testiram se na HIV, kao i da dam i urin i krv na detaljnu analizu. Pošto nisam imala vremena da odem u dom zdravlja, sve analize radila sam privatno i za to sam morala da izdvojim 50 evra. Sve to traje nekoliko dana, a meni se žuri da do kraja godine dobijem kredit i uselim se - priča Svetlana.
I polisa životnog osiguranja košta, 65 evra za godinu dana. Ipak, Svetlana kaže da joj znači i daje joj jednu vrstu sigurnosti jer u slučaju nepredviđenih okolnosti osiguravajuća kuća bi, umesto nje, plaćala ratu. Koliko će premija iznositi, zavisi i od pola klijenta.
- Osim životnog osiguranja, zahtev je da plaćam i osiguranje na stan koji uzimam na kredit, a to je za godinu trošak od 30 evra. Da bih prikupila dokumentaciju i da bi mi bio odobren kredit za stan, računam da mi je potrebno minimum mesec i po do dva - kaže Svetlana.
Složeniji i detaljniji lekarski pregled je predviđen i za osigurane sume veće od 70.000 evra, a spisak se proširuje i na ultrazvuk srca i stomaka, ergometriju...

Detaljnija je i analiza krvi, koja podrazumeva utvrđivanje nivoa holesterola, triglicerida, šećera, bilirubina...

Iako je to retkost da neko i u pedesetim godinama uzme kredit za stan, da bi dobio životno osiguranje osiguravajuća kuća zahteva od klijenta muškarca da uradi i PSA test, kojim se utvrđuje stanje prostate.

Od zdravstvenog stanja zavisi koliko će korisnik kredita plaćati premiju životnog osiguranja. Na veću premiju može da utiče je BMI, odnosno odnos između telesne težine i visine, koji govori o stepenu gojaznosti.

- Premija se vrlo malo uvećava kada klijent ima povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, lakša oboljenja štitne žlezde ili manje invaliditete - kažu u Delta Đenerali osiguranju.

Ali ovo je samo deo procedure i dokumentacije potrebne za dobijanje stambenog kredita. Osim toga, neophodno je obezbediti i potvrdu o visini primanja i zaposlenju. Ta uverenja se dobijaju u firmi.

Zatim, overiti ugovor o kupovini nekretnine, obezbediti brojne izvode iz zemljišnih knjiga, lista nepokretnosti, dati procenu vrednosti nekretnine pod hipotekom, overiti ugovor o hipoteci.



Za one koji se odluče za subvencionisani stambeni kredit, dokumentacija je još obimnija. U zavisnosti od statusa, potrebno je priložiti i izvod iz matične knjige venčanih, kao i potvrdu o visini primanja supružnika.

Takođe, ako je reč o završenom objektu, biće neophodno dati i rešenje kojim se odobrava izgradnja ili potvrdu o prijemu dokumentacije, lokacijsku ili građevinsku dozvolu. Ako je o reč o objektu u izgradnji, potrebno je priložiti dokaz o vanknjižnom vlasništvu.

Sve u svemu, kada se sabere, za kredit je potrebno više od 30 raznih dokumenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Marko 09.12.2013 10:11

    Životno osiguranje nije obavezno prilikom odobravanja zahteva za stambeni kredit. Postoji kao mogućnost, i smanjuje premiju osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita za 0.25%, ali se većina klijenata ipak opredeljuje da platu nešto višu premiju, pošto se više isplati nego da svake godine plaćaju životno osiguranje. Dakle - životno osiguranje nije obavezno za stambeni kredit.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje kredita životno osiguranje osiguranje dokumentacija stambeni krediti stambeni kredit krediti klijenti banke klijent banke banke lekarski pregled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana