Tekst objavljen: 29.08.2015 11:27        


U prvih sedam meseci ove godine turističke agencije građanima su na ime neispunjenih obaveza s putovanja vratile oko 2,5 miliona dinara. Cele prošle godine nezadovoljne goste su obeštetile sa 3,6 miliona dinara.

Bez dozvole 60 turističkih agencija

Od januara do kraja jula na adresu sektora turističke inspekcije Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija stiglo 950 prijava protiv ugostitelja i 278 prijava na račun turističkih agencija. Prema podacima Turističke inspekcije do sada je u ovoj godini oduzeto pet licenci agencijama, dok su dve u postupku.

Od 2008. godine do danas oduzeto je ukupno 60 dozvola za rad. Prema podacima organizacija potrošača i kod njih je povećan broj prijava građana, što, tvrde, pokazuje da su turisti u Srbiji sve više informisani o svojim pravima i mogućnostima kako da ih ostvare.

– Građani bi trebalo da se na vreme informišu o svojim pravima i da u svakom trenutku znaju da mogu da se žale. Prilikom ugovaranja putovanja putnik od agencije dobija opšte uslove, program puta i informaciju o garanciji putovanja. Putnik koji smatra da se agencija ne pridržava programa i opštih uslova koje mu je dala uz dokumentaciju ima pravo da se žali, kaže Gordana Radosavljević, pomoćnik ministra za turizam pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Prema njenim rečima, reklamacioni postupak podrazumeva da putnik na licu mesta podnese pismeni prigovor predstavniku agencije i ukoliko je u mogućnosti da obezbedi dokaze.

Putnik je dužan da reklamaciju agenciji dostavi najkasnije 30 dana od dana kada je utvrdio da ima nedostataka prilikom putovanja, a ona je dužna da mu pošalje odgovor u roku od osam dana.

– Ukoliko dođe do dogovora između putnika i agencije u roku od 15 dana trebalo bi da se isplati dogovorena suma ili razlika za neizvršene usluge tokom putovanja. Međutim , ukoliko putnik nije dobio odgovor na reklamaciju, nije zadovoljan ishodom njegove prijave ili mu nije vraćen novac u predviđenom roku, ceo slučaj može da prijavi sektoru turističke inspekcije, kojoj takođe podnosi pisanu prijavu i dostavlja moguće dokaze, kaže naša sagovornica iz Ministarstva trgovine.

Sa vaučerima u banje
Od početka akcije namenjene podsticanju razvoja domaćeg turizma do sada se prijavilo 10.870 građana. Oni su konkurisali za vaučere uz koje bi ostvari popust na smeštaj, jer biraju odmor u Srbiji. Potencijalni korisnici ovih vaučera , prijavljivali su se od početka akcije, 6. jula i najveće interesovanje su do sada pokazali penzioneri (61 odsto), zaposleni (27) i nezaposleni građani (10 odsto prijavljenih).

Ostale kategorije čine manje od procenta u ukupnom broju zainteresovanih za vaučere. Prema podacima iz Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija prijavljeni su najviše interesovanja pokazali za banjski turizam, pa su tako u prve tri najtraženije destinacije Prolom, Vrnjačka i Sokobanja, a slede Kopaonik i Lukovska banja.

– Podsticanje razvoja domaćeg turizma kroz dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje trajaće do 15. oktobra 2015. godine, a građani će u 244 prijavljena ugostiteljska objekta moći da ih iskoriste do 20. novembra ove godine.

Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara, a može se koristiti isključivo za plaćanje usluge smeštaja, kažu u ministarstvu.

Oni napominju da su potencijalni korisnici u obavezi da na šalterima JP ,,Pošta Srbije” podnesu prijave najkasnije 30 dana od početka realizacije aranžmana odnosno period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne bi trebalo da bude kraći od 30 dana.

Prijavljenima, koji su stekli pravo na vaučer, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, preko, JP „Pošta Srbije“, dostavlja vaučere lično na adresu, preporučenom pošiljkom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prijava turističke agencije vaučeri putovanje turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana