Tekst objavljen: 23.03.2019 12:02        


Akcionari Beogradskog aerodroma u ponedeljak potvrdili podelu dobiti kompanije. I pored prošlonedeljnog protesta, zaposlenima se deli 234 miliona dinara. Deo profita Beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" mali akcionari će po svoj prilici dobiti krajem ovog meseca, eventualno početkom aprila.

Beogradski aerodrom: Akcije na računima krajem marta

Od svake akcije stići će 1.300,87 dinara, potvrdila je u ponedeljak Skupština akcionara. Ona, međutim, ništa novo nije donela zaposlenima ovog preduzeća. Iako su protestovali tražeći da im pripadne veći deo profita, od lanjskih 53,2 milijarde dinara dobiti - njima se deli 234 miliona.

Radnici su pre svega nezadovoljni činjenicom da bi, posle dve godine obaveze da im koncesionar zadrži radna mesta, mogli da ostanu bez posla i socijalnog programa. S obzirom na to da i m je koncesija donela ugovor kod novog poslodavca - "Vensi", u slučaju otkaza nemaju pravo na otpremninu za godine rada pre koncesije. Zato su od većinskog vlasnika, Vlade Srbije, tražili da bude velikodušnija u raspodeli.

- Predstavnici sindikata nisu mogli da prisustvuju Skupštine akcionara - kaže Dejan Popović, predsednik Nezavisnog sindikata Aerodroma.

- Znamo da ne možemo da učestvujemo, ali smo verovali da imamo pravo da prisustvujemo sednici. Svi sindikati će se sastati i dogovorićemo se šta će biti naši naredni koraci.Akcionarima je pripao bruto iznos od 52,9 milijardi dinara, što je 1.530,44 dinara po akciji.

Državi, koja u Aerodromu "Nikola Tesla" a. d. poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, a malim akcionarima se on umanjuje za dodatnih 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300,87 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Druga računica

Konačna računica podele dobiti je menjana. Koncesiona naknada od 501 milion evra najpre nije bila oporezovana. Naknadno je obračunato 15 odsto poreza, pa je neto profit kompanije smanjen sa 62,04 milijarde dinara na 53,2 milijarde dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi akcije aerodrom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana