Tekst objavljen: 24.07.2014 14:56        


Banke u Srbiji su u prva tri meseca ove godine inkasirale 90 miliona dinara u proseku dnevno samo na račun kamata i različitih provizija na usluge koje čine građanima, firmama i strancima, pokazuju podaci koje je Narodna banka Srbije (NBS) objavila u najnovijem izveštaju o poslovanju ovog sektora.

Banke zarade 90 miliona dnevno samo na našim kamatama

Banke su, inače, od januara do marta 2014. zabeležile ukupan neto dobitak od 8,1 milijardu dinara, a 72,7 odsto ukupne operativne dobiti u tom periodu došlo od naplate kamata, 20,1 odsto od provizija, dok ostatak dolazi, između ostalog i od države po osnovu prinosa na obveznice.

Inače, prosečna kamata na dinarske keš kredite u Srbiji iznosi 21.32 odsto, a na indeksirane u evrima 8.62 odsto. Na stambene pozajmice, prosečna kamata iznosi 4.63 odsto, dok na primer, prekoračenje po tekućem računu u proseku košta 33,10 odsto.

Kada je reč o provizijama, banke ih naplaćuju na održavanje tekućeg računa, plaćanje računa, za odobravanje kredita, kartica, dozvoljenog minusa…

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište klijent banke klijenti banke kamate kamata bankarski troškovi bankarske usluge tarifa banke, provizija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana