Tekst objavljen: 03.07.2014 10:25        


Banke pojačavaju tempo kupovine državnih obveznica i zapisa Narodne banke Srbije, a sve manje plasiraju kredite građanima i privredi. U ovoj godini kupile su 100 milijardi dinara vrednosnih hartija centralne banke i gotovo 280 milijardi dinara obveznica Trezora. Tako su za šest meseci ove godine banke potrošile na hartije kao tokom cele 2013.

Banke više vole obveznice: Manja kamata, veća sigurnost

Lane su banke od NBS uzele zapise u vrednosti od 110 milijardi dinara, dok su od države kupile 319 milijardi dinara.

KAMATE U PADU
Država je ove godine prodavala svoje obveznice po kamati od 3,19 do 5,50 u evrima. Banke su na dinarske vrednosne hartije dobile prinos od 7,59 do 13 odsto zavisno na koji rok su izdati zapisi.
Do naglog skoka je došlo u poslednja tri meseca 2013. godine, kada su pet najvećih banaka od NBS pazarile 15 milijardi dinara, a od države 33,9 milijardi dinara. Kamatne stope zavisno od valute u kojoj su se hartije prodavale su se kretale u proseku oko 6,8 odsto na evre, a na dinare nešto iznad 13 odsto.

Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Novosti da "problem može da nastupi samo ako država prestane da isplaćuje dospele obveznice. Onda bi se banke povukle, kao i strani investitori, i samim tim prestalo bi finansiranje iz ovog izvora".

Kako kaže Đukić, banke su visoko likvidne, odnosno imaju novca koji umesto da plasiraju u kredite, praktično koriste za finansiranje države kupovinom obveznica na kraći i duži rok, jer je to za njih sigurna zarada. Kako je referentna kamata smanjena i ima tendenciju pada to znači da će zapisi Trezora biti sve jeftiniji.

- Referentna kamata će se smanjivati, ali to neće biti prepreka za banke da nastave istim tempom da kupuju vrednosne hartije - ističe Đukić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište dinarske obveznice državne obveznice evroobveznice obveznice nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana