Tekst objavljen: 15.11.2013 13:30        


Podaci o zaduživanju građana i privrede su već mesecima monotoni: kreditna aktivnost stagnira ili malo opada, a kašnjenje u izmirivanju obaveza blago raste. Isti trend nastavio se i u oktobru.

Banke u Srbiji  više nemaju kome ni da pozajme pare?

Podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije govore da se ukupna suma zajmova prošlog meseca smanjila jedan i po odsto i zaustavila na 2.228 milijaradi dinara za privredu, građane i preduzetnike. Očekuje se da se sličan trend nastavi i u narednom periodu.

Banke su u duplom problemu: stari klijenti zajmove teško vraćaju, a nove proverene i solventne je na našem tržištu teško pronaći

Bankari ne spore da su kamate u Srbiji više nego u drugim zemljama, ali kažu da to nije zbog njihovih marži.  - Kad znate kolike su marže u trgovini, onda ovo što imamo u bankama deluje šaljivo. Marže u trgovini su od 20, 30 ili 50 odsto. A ima li u trgovini neka marža od tri ili pet odsto kao u bankarskom sektoru - ističe Dugalić.
– Banke u Srbiji imaju likvidnost dvostruko veću od potrebne. Problem je u tome kome zajam plasirati – kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. – Nažalost, performanse privrede su takve da teško u narednom periodu možemo očekivati poboljšanje. To važi i za banke i za klijente.

Na opasku da su kamate previsoke te da bi njihovo spuštanje pomoglo bankarima i klijentima, posebno što je Narodna banka Srbije nedavno smanjila referentu kamatnu stopu, on je primetio da to neće bitnije uticati na to da zajmovi u dinarima u narednom periodu pojeftine.

Referenta stopa NBS-a je kod nas već duže na nivou od deset posto uz manje izmene. Sada imamo i nižu inflaciju a tek ako bi se ona u dužem periodu zadržala na nivou od dva-tri posto, stvoriće se uslovi za pad kamata.

Dugalić je napomenuo da Evropska centralna banka ima referentnu stopu od 0,25 posto. To na tržištu EU daje stope od dva-tri procenta. Kod nas, uz uslove koje imamo i našu kamatu NBS-a, stope ne mogu biti niže od 14-15 posto za domaću valutu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Uspesni biznismen 15.11.2013 15:38

    Naravno da je covek u pravu, Banka je odavno postala neprofitabilna firma kod nas. Ne samo Banke vec svi koji legalno posluju....A to je iskljucivo zasluga drzave.

    Kupis robu iz Turske, ocarine ti svaki cetvrti kontejner (nije carinik zamerljiv a i nasi smo), prodaju ti to 2 neprijavljene radnice koje ne placas redovno, uz naravno ne-izdavanje fiskalnog racuna i eto profita. Das glupanderima iz Zdravstvenog centra, javnih preduzeca ili gradske uprave da placaju preko platnog spiska, oni ne pitaju koliko kosta (a i zasto bi kad ne zarade ni tih 40k dinara), marza od 100 do 200%.

    Provereno uspesno!!!

    Pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti banke klijent banke klijenti banke zaduženost zaduživanje zaduženost Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana