Tekst objavljen: 14.11.2013 9:15        


Svaki drugi dinar kredita banke su odobrile za stambene zajmove. Građani su za poslednjih osam godina uzeli više od 80.000 stambenih zajmova. Od toga, blizu 5.000 korisnika ove pozajmice ne može više da otplaćuje rate, a banke su već aktivirale oko 500 hipoteka kojima su pokrivene nekretnine, ali za osam godina prodato je samo 30 stanova.

Banke prodale samo 30 stanova oduzetih od građana

Banke same na svojim sajtovima oglašavaju prodaju oduzetih nekretnina ili ih šalju na licitaciju, ali malo je zainteresovanih kupaca iako su u mnogim slučajevima cene niže nego na tržištu.

NAJREDOVNIJI

Uprkos činjenici da imaju prihode koji su među najmanjima u Evropi, pa i u regionu, naši građani spadaju u revnosnije zajmotrašce koji redovnije namiruju rate. Bankari pak ističu da su korisnici stambenih kredita još uvek najredovnije platiše među zaduženima.
Takođe i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita objavila je spisak 179 nekretnina širom Srbije koje su na prodaju, s detaljnim podacima počev od površine stana i broja soba...

- U Sosijete ženeral banci kašnjenje po kreditima je na dvostruko nižem nivou od proseka na tržištu - ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

- U ovom trenutku imamo dvadesetak aktiviranih hipoteka što je prihvatljiv broj ako uzmemo u obzir da banka u svom portfelju ima preko 10.000 stambenih kredita. Aktiviranje hipoteke je poslednja opcija kojoj naša banka pribegava i to tek ukoliko ne postoji ni jedno drugo rešenje - kaže on.

Bankari i nadležni upozoravaju da svi koji se odluče na to da stan kupe uz pomoć stambenog kredita moraju dobro da odvagaju svoje finansijsko stanje da se ne bi našli u neprilici da ne mogu da plaćaju mesečne rate kredita. Nacionalna korporacija osigurava kredite koje banke odobravaju građanima za kupovinu stanova i samim tim preuzimaju deo rizika nenaplativosti tog kredita, što znači da snose 75 odsto gubitka banke za nenaplaćeni kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Pera 15.11.2013 10:38

    Ja ne verujem u tacnost ove informacije o 30 prodatih stanova u poslednjih 5 godina. Ja znam za jedan takav slucaj gde je banka ekspresno aktivirala hipoteku i prodala stan u pola cene. Posle se ispostavilo da je stan prodat kumi/rodjaki jedne od sefica banke, a klijent i dalje vraca kredit za stan koji mu je oduzet.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana prodaja stana aktivirane hipoteke aktivrana hipoteka hipoteka hipoteke kuće pod hipotekom stambeni krediti stambeni kredit kredit za stan stan na kredit banke klijent banke klijenti banke kašnjenje u otplati otplata kredita nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana