Tekst objavljen: 03.12.2015 11:20        


Banke prate preporuke Ministarstva finansija u vezi građana koji su se zadužili u švajcarskim francima, izjavio je danas predsednik Udruženja banaka Srbije Goran Pitić i dodao da veruje da će svaka banka nastojati da izađe u susret najugroženijima. 

Banke prate preporuke Ministarstva u vezi "švajcarca"

"Verujem da će, u skladu sa preporukama i svojom poslovnom politikom, svaka banka odreagovati i još jednom proći kroz svoj portfolio kako bi našao način da pomogne eventualno onima koji su socijalno ugroženi", rekao je Pitić Tanjugu.

On je, nakon skupa u Societe Generale banci gde je najavljen tradicionalni izbor Blic preduzetnik za 2015. godinu, rekao da će banke pogledati da li je moguće još jednom proći kroz modele koji su ponuđeni, kako bi se našlo i optimalnije rešenje za one koje je Ministarstvo "izlistalo kao one o kojima bi trebalo povesti računa".

Pitić je rekao da ovih dana nije bilo sastanka UBS tim povodom, jer postoji Radna grupa koja sarađuje sa resornim ministarstvom, u kojoj učestvuju i pojedine banke.

Upitan da komentariše to što dužnici u švajcarcima ne žele da prihvate ciljana rešenja za najugroženije, već traže sistemsko rešenje, Pitić podseća da je sistemsko rešenje već ponuđeno kroz četiri modela Narodne banke Srbije.

"Ti modeli se odnose na sve koji su zaduženi u švajcarskoj valuti. To je u datom trenutku premerilo sve rizike za bankarski sektor i za sve klijente, i to ne samo one zadužene u francima, već su uzeti u obzir i ostali rizici koji postoje u sistemu", rekao je Pitić koji je i predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke. Prema njegovim rečima, nije ni moguće sagledati valutna kretanja koja bi mogla da se dogode.

"Franak ojačao u ovom periodu, a setimo se u godinama iza nas bio dosta slabiji. Pitanje je šta će se dogoditi u godinama pred nama", istakao je on.

Pitić je rekao da smatra da su rešenja koja su data u prvom naletu sa NBS, uključujući i odluku o poštovanju svih elemenata ugovora i ozbiljnom trošku koje su banke podnele po tim osnovama, zaduženi direktno osetili.

"Te odluke su bankama donele trošak veći od 50 miliona evra, a klijenti su to direktno osetili. Mislim da je to okvir u kojem je rešenje postavljeno i koji se odnosi na sve koji su se zadužili u švajcarskim francima", zaključio je Pitić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarac krediti u švajcarskim fancima banke zaduženi u švajcarcima Udruženje banaka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana