Tekst objavljen: 29.10.2013 16:15        


Već dve godine visina kredita privredi i stanovništvu stagnira, odnosno realno je manja za oko dva odsto nego krajem prošle godine. Jedino se beleži povećanje zaduženosti stanovništva kod kredita za refinansiranje za oko 30 milijardi dinara.

Banke ne vole ni prinudnu naplatu ni otpis kredita

Pre deceniju u Srbiji su bili zadovoljni i klijenti i banke. Pre pet godina samo banke, a sada ni banke ni klijenti. Razlog - gubitak velikog broja radnih mesta i opreznost banaka pri odobrvanju novih pozajmica.

Ipak, kako je stopa nezaposlenosti kod nas jedna od najvećih u Evropi po tom osnovu je sve više osiguranja po tom osnovu. Premije na takve kredite su u rasponu od dva do pet odsto vrednosti odobrene sume. Branko Novaković iz "Delta Đenerali osiguranja" kaže da je bilo je dvadesetak slučajeva i tu je najčešće rizik kod nezaposlenosti, gubitak posla usled tehnološkog viška.
Naše banke nerado prinudno naplaćuju kredite ali se i ne odlučuju za otpis dugovanja. Dobra procena kreditne sposobnosti je kažu prvi uslov da ne dođete u problem. Kada se desi postoji uobičjena procedura.

- Te opcije mogu da budu produženje ročnosti, smanjenja rate do umetanja određenog perioda mirovanja otplate kako bi klijent u tom periodu mogao da prevaziđe problem i nastavi sa udeno otplatom kredita. Ukoliko vidimo da ne može da se taj problem reši onda odmah idemo u naplatu tog kredita - kaže Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora Prokredit banke.

Ukoliko ne želite da vam banka rešava probleme stručnjaci preporučuju da sami napravite listu dugova. Rangirajte ih po riziku koji prete vašem stilu života. Izrčaunajte koliko bi mesečno mogli da se odreknete troškova nebitnih za egzistenciju ali otvoreno porazgovarajte sa stručnjacima i poveriocima.

Banke uglavnom odobravaju nove kredite samo u visini naplaćenih kamata jer je zbog velikog broja problematičnih pozajmica trenutno šest milijardi od 22 milijarde evra zarobljeno. Kada bude povećana stopa kredita biće to pouzdan znak da smo izašli iz ekonomske krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke krediti kašnjenje u otplati otplata duga otplata kredita nenaplativa potraživanja nenaplativi krediti klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana