Tekst objavljen: 11.07.2016 10:40        


Ukoliko pokojnik ima novac u banci koji je krio od porodice, može da prođe i tri godine dok najbliža familija ne otkrije ovo "tajno bogatstvo", kažu za Informer bankari.

Banke kriju keš pokojnih klijenata

U poslednjih nekoliko godina banke u Srbiji otvorile su više desetina računa klijentima za koje se posle smrti ispostavilo da su pare držali podalje od svoje žene i dece. Baš takvo "iznenađenje" desilo se porodici Milosavljević iz Beograda, čiji je otac preminuo pre oko godinu i po dana.

- Kada je tata umro, ono što je imao od imovine podeljeno je ostavinskom raspravom na majku, sestru i mene. Račun u banci koji je otac imao zatvorili smo posle određenog vremena. Međutim, pojma nismo imali da tata drži pare i na računu u još jednoj banci. Ostali smo potpuno zatečeni kada je posle više od godinu i po dana od njegove smrti na kuću stiglo pismo iz jedne banke da se smanjuje kamata na oročenu štednju. Tek tada smo shvatili da na tom računu ima nekih para- kaže D. Milosavljević (38), sin preminulog.

U poslednjih nekoliko godina banke u Srbiji otvorile su više desetina računa klijentima za koje se posle smrti ispostavilo da su pare držali podalje od svoje žene i dece.
Urednik finansijskog portala "Kamatica" Dušan Uzelac navodi da se ovakvi slučajevi dešavaju mnogo češće nego što mislimo.

- Nije retko da iza preminulog ostane neki novac.
E sad, nije reč o tome da banka želi da ga prisvoji, već novac mora da dobije zakonski naslednik. Ostavinska rasprava je početak i kraj cele te priče. Ono što kaže sud je dokaz sa kojim naslednici mogu vrlo lako da podignu taj novac. Do tada sredstva stoje na računu po uslovima kako su oročena u banci- objašnjava Uzelac.
Ono što kaže sud je dokaz sa kojim naslednici mogu vrlo lako da podignu taj novac
Dušan Uzelac, urednik sajta "Kamatica".


S druge strane, bankari u Srbiji nerado pričaju o ovoj temi. Ipak, naši izvori iz jedne od najuspešnijih banaka na srpskom tržištu kažu da podatke o računu i depozitima mogu da daju samo svom klijentu ili sudu.

-Najčešće u praksi od naslednika dobijamo informaciju da je klijent preminuo ili povremeno zovemo klijenta ukoliko je račun duže vreme neaktivan i na taj način se dolazi do informacije. Najduže može da se desi da ovakvu stvar ne otkrijemo tri godine -kažu bankari.

Kako pojašnjavaju, ukoliko članovi porodice ne znaju kod koje je banke preminuli imao račun ili depozit, mogu da traže od suda da naloži svim bankama da dostave podatke da li je klijent držao novac kod njih.

Pojma nismo imali da tata ima račun kod jedne banke. Za to smo saznali godinu i po dana posle njegove smrti - D. Milosavljević (38), sin preminulog
- Od 1. oktobra 2015. Narodna banka Srbije vodi jedinstveni registar računa fizičkih lica, pa se sud može obratiti i njoj za dostavljanje podatka.

Dok naslednici ne podnesu zahtev za isplatu, novac se nalazi na računu. Naslednici do novca mogu doći pokretanjem dopunskog ostavinskog postupka i podnošenjem banci pravosnažnog rešenja o nasleđivanju. Posle toga naslednicima se isplaćuje sav novac, umanjen za dugovanja kao što su troškovi održavanja računa i kamata -ističu naši izvori.

ŠTA PORODICA TREBA DA URADI
* zahteva od suda da naloži bankama da objave u kojoj je preminuli imao novac
* podnese banci zahtev za isplatu sa "tajnog računa"
* pokrene dopunski ostavinski postupak

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Pavle 29.04.2021 14:17

    sve je ovo u redu ali kada se dodje do racuna kako banci poverovati da je iznos koji oni napisu na papir sudu tacan. Da li moguce traziti izvestaj transakcija kako bi se i naslednik uverio da krajnji iznosi nije umanjen.Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi pokojnika banke pokojnici dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana