Tekst objavljen: 12.12.2013 12:57        


Iako je Narodne banka Srbije samo preporučila bankama da građanima vrate više zaračunate rate, ovaj potez su bankari ozbiljno shvatili i krenuli da realno obračunavaju kamate koje su neosnovano podigle pre pet godina.

Banke klijentima vraćaju neosnovano naplaćen novac

Prema podacima Narodne banke Srbije, devetnaest banaka, u skladu sa preporukom centralne banke, umanjilo je glavnice kredita kod kojih je u prethodnom periodu, a pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, došlo do povećanja rata.

DUG U ŠVAJCARCIMA

Banke su sa izbijanjem svetske finansijske krize, 2008. godine, naglo podigle kamate, odnosno svoje marže na sve indeksirane kredite. Na udaru su se najviše našli građani sa stambenim kreditima u švajcarskim francima, kojima su kamate bile utrostručene. Uz to je naglo porastao i švajcarski franak, tako da su im rate na ove zajmove postale enormno visoke. Takvih zajmova ima oko 22.000 u Srbiji.
Do ovoga je došlo usled primene neodredljivih elemenata promenljive kamatne stope, dok se 12 banaka izjasnilo da ovakve kredite nisu ni odobravale, te da smatraju da se predmetna preporuka na njih ne odnosi.

- Na kraju meseca oktobra, kod 5.502 kredita, koji su imale ugovorene odredbe neodredljivih elemenata promenljive kamatne stope, a čiji je ukupni iznos 11,3 milijarde dinara, banke su po osnovu prevremene otplate glavnice, a u skladu sa odredbama preporuke, umanjile glavnice u ukupnom iznosu od 583 miliona dinara - ističu u NBS.

- Pojedine banke, uglavnom one koje su imale manje iznose ovakvih kredita, jednokratno su umanjile obaveze, dok su se neke banke, kod kojih je prisutan značajniji iznos ovih kredita, opredelile da u ratama izvrše preporučeno umanjenje.

Pireus banka je jedna od retkih banaka koja je javno saopštila da je svojim klijentima do sada vratila 3,5 miliona evra, dok neke vodeće banke o tome ne žele da govore ili se još preračunavaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke rate kredita otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana