Tekst objavljen: 17.11.2018 15:59        


Možda i ne znate, ali banka vam je već velikodušno odobrila da trošite znatno veći iznos po kreditnoj kartici i od te namere neće odustati ukoliko je ne odbijete, i to - pismeno.

Banke klijentima naturaju zajmove

Po principu: ako banku ne obavestite, u roku od 15 dana od prijema obaveštenja, da ne želite uvećan kreditni limit, on će vam biti na raspolaganju. Ipak, ovi "trikovi" kojim se banke sve češće služe kako bi klijentima, bez njihovog zahteva i prethodnog odobrenja plasirale dodatne zajmove - nisu po zakonu.

MEĐU NAJSKUPLJIM

U Srbiji, prema podacima Kreditnog biroa, ima ukupno 1.247.901 kreditna kartica, koju koristi 979.977 korisnika. Po njima im je odobreno 87,529 milijardi dinara kreditnog limita, a građani trenutno od toga koriste 34,097 milijardi dinara ovog limita. Prosečna kamatna stopa po kreditnim karticama je 21,42 godišnje i spada u najskuplje pozajmice, odmah posle dozvoljenih minusa po tekućim računima.

Redakciji "Novosti" se javio čitalac koji je od banke, preko koje čak i ne prima zaradu, dobio ovakvo obaveštenje.

- Već nekoliko godina otplaćujem nameštaj koji sam kupio preko kreditne kartice dobijene putem ugovora sklopljenog u samoj prodavnici - navodi D. S. iz Beograda.

- Reč je o revolving kartici, gde svakog meseca rata iznosi pet odsto preostalog duga. Nedavno me je banka, bez ikakvog prethodnog mog zahteva, obavestila da mi je "zbog poboljšanja kreditne sposobnosti" povećan i kreditni limit. Ukoliko ne želim da ga koristim, banku moram da obavestim u roku od dve nedelje od prijema obaveštenja.

Naš čitalac konstatuje da se građani obično žale da ne mogu da dobiju kredite, ali da nije u redu ni da ga dobiju kada ga ne traže".

U Narodnoj banci Srbije za "Novosti" kažu da jedino određeni troškovi, ako se menjaju u korist korisnika, mogu da se primenjuju odmah, bez njegove saglasnosti. I u ovom slučaju, međutim, banka je dužna da o takvim promenama obavesti korisnika. Za sve drugo je neophodan njegov potpis.

- Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisani su obavezni elementi ugovora o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, a među njima i iznos odobrenih sredstava koja korisnik može koristiti u određenom periodu, to jest kreditni limit - ističu u NBS.

- Istim zakonom propisan je i način na koji banka može da izmeni neki od obaveznih elemenata ugovora, i to tako da je banka dužna da pribavi pismenu saglasnost korisnika.

Uvećani kreditni limit po kartici sam po sebi ne donosi dodatni trošak klijentu ukoliko ga ne iskoristi. Ali, bankari računaju na to da će klijent kad-tad potrošiti dodatni novac koji ima na raspolaganju. A to za sobom povlači veću kamatu koju će banke zaraditi, i to u dužem vremenskom periodu, pošto će klijent sporije da namiri ceo dug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

OTKUD PODACI O KREDITNOJ SPOSOBNOSTI

- Ionako ne mogu da se iščupam iz ovog duga, a sada mi limit podižu za dodatnih 40 odsto - ističe naš sagovornik. - Dodatno pitanje je kako su utvrdili da mi je kreditna sposobnost povećana, kada preko njih niti primam zaradu, niti sam potpisao dozvolu da povuku izveštaj Kreditnog biroa. Inače, na šalteru kada sam plaćao ratu, rekao sam bankaru da odustajem od većeg limita, na šta mi je rečeno da moram da sačekam na drugom šalteru. Zbog gužve nisam ni uspeo da dočekam da to rešim.

1 komentar

  1. User image
    VLASTIMIRKA 28.11.2018 8:08

    a ko ste vi pa da o sebi odlucijetwe..to bi bio kratak odgovor banke drzave osiguranja opstine policije epsa toplane vodovoda .. ne zna se ko je gori.. ovde smo da zadovoljimo nsve i kada nam se ne dize .. ovlazimo od besa nemoci .. drzava postala alavija od nas samih..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
limit po kartici banke kreditne kartice zaduženja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana