Tekst objavljen: 09.09.2015 12:59        


Najmanje 20 građana u toku jedne nedelje presavije tabak i tuži banku zbog povećanja kamate na kredite u švajcarcima.

Banke gube bitku na sudu zbog kredita u švajcarcima

Ovakvih slučajeva po sudovima u Srbiji danas je više od 1.700. Banku je praktično tužio svaki dvanaesti od ukupno 21.000 građana koliko ih je u Srbiji uzelo stambeni kredit u švajcarskoj valuti.

Od 2012. kada je podneta prva tužba zbog povećanja kamate i do 70 odsto, sudovi su u korist građana doneli 70 prvostepenih i deset pravosnažnih presuda.

Do presude za 2,5 godina

Od momenta podnošenja tužbe do presude potrebno je do dve i po godine. Osim troškova advokata koji iznose deset odsto od vrednosti spora, potrebno je platiti i sudsku taksu od oko 100 evra u proseku.

- Građani su videli da država i NBS nisu učinili ništa da ih zaštite od banaka koje su im povećavale kamate sa 300 na 400 franaka i više. Postali su svesni da im sudovi mogu biti jedini spas - kaže za “Blic” Dejan Gavrilović, predsednik “Efektive”.

Od 2012. sudske presude promenile su život za stotinak građana. Sudovi su kamate za kredite u švajcarcima smanjivali i za upola. Sagovornik “Blica” koji je krajem prošle godine dobio spor imao je kredit od 113.000 švajcarskih franaka. Kamata mu je skočila sa 500 na 630 franaka i tada je, kako kaže, shvatio da je vreme da sam učini nešto.

- Budućnost sa troje dece bila je potpuno neizvesna. Sada, posle pravosnažne sudske presude, kojom mi je kamata smanjena za 100 franaka, počinjem da verujem u pravdu - priča naš sagovornik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sud stambeni krediti banke kredit u štvajcarcima švajcarac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana