Tekst objavljen: 09.05.2014 9:00        


Kurs koji obračunaju prilikom odobravanja kredita banke će ubuduće morati da koriste i kada naplaćuju rate. Kako najavljuje Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, radi se na izmenama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim će se urediti da isti kurs bude prilikom odobravanja kredita kao i kada se otplaćuje.

Banke će po istom kursu i davati i naplaćivati kredite

Do sada je bio podnet veliki broj prigovora ne samo Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga, već su i pojedini klijenti podigli tužbe i dobili prvostepene presude u svoju korist.

Tužbe

  • 600 građana tužilo zbog različitih kurseva i nezakonitog povećavanja kamatne stope
  • 1 drugostepena presuda je doneta
  • 45 prvostepenih presuda izrečeno

Prigovori

  • 57,72% zbog kredita
  • 16,69% tekućih računa
  • 13,22% platnih kartica
U praksi se dešavalo da banke odobravaju kredite i naplaćuju rate na različite načine: na primer, kredit isplate po kupovnom kursu, a klijenti ga otplaćuju po srednjem ili po prodajnom kursu, ili odobre po srednjem kursu, a naplaćuje po prodajnom.

- U tim slučajevima klijenti su oštećeni za razliku između ta dva kursa, jer im je kredit po nižem kursu, pa oni dobijaju manje novca u dinarima, a otplate po višem kursu, čime se banka neosnovano bogati - kaže za Blic Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga od 5. decembra 2011, banka kod kredita vezanih za stranu valutu treba da iskaže tip kursa valute koji se primenjuje pri odobravanju i otplati kredita, a to je srednji kurs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga u članu 34. već je predviđeno da se krediti indeksirani u stranoj valuti isplaćuju i naplaćuju po srednjem kursu. Međutim, moguće je da će biti izmenjen zakon u onom delu da se kod kredita koji su indeksirani u stranoj valuti primenjuje visina kursa koja je važila na dan isplate kredita. Na primer, ako je na današnji dan srednji kurs 115 dinara, a kredit na rok od godinu dana, onda bi u narednih 12 meseci važeći kurs za otplatu bio 115 dinara, bez obzira na njegove oscilacije - smatra Gavrilović.

Pitanje je, međutim da li bi ovo rešenje moglo da se primenjuje kod dugoročnih stambenih kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni kurs otplata kredita krediti Narodna banka Srbije nbs zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana