Tekst objavljen: 30.12.2013 15:15        


Kreditna aktivnost banaka u Srbiji u 2014. godini će u najboljem slučaju stagnirati, ocenili su domaći bankari. Prema podacima Narodne banke Srbije, posle više od dve godine usporavajućeg rasta, kreditna aktivnost je u 2013. zabeležila pad na međugodišnjem nivou, i u oktobru 2013. u odnosu na kraj 2012, taj pad iznosio je 4,1 odsto.

Bankari: Uz malo sreće krediti će stagnirati u 2014.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović izjavio je da se u 2014. godini, s obzirom na prognozirani skroman ekonomski rast, očekuje da kreditna aktivnost banaka u Srbiji stagnira, ili da nastavi trend pada iz 2013. godine.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić istakao je da kreditna aktivnost obično prati privrednu aktivnost. - S obzirom na to da očekujemo izuzetno nisku stopu privrednog rasta u 2014, kao i povećan rizik kreditiranja s obzirom na veliki udeo problematičnih kredita, možemo očekivati stagnaciju, a, eventualno, i pad kreditne aktivnosti - rekao je Hanić.
Prema njegovim rečima, potrebno je puno preduslova da bi se taj trend preokrenuo, a jedan je da se vidi šta bi to u regulatornom okviru trebalo menjati da bi se na efikasniji način rešavalo pitanje učešća loših kredita u ukupnim plasmanima.

Petrović je istakao i da, u slučaju da sve te reforme budu sprovedene tokom 2014. godine, uz nastavak blagog ekonomskog oporavka, moglo da se očekuje da se kreditna aktivnost banaka popravi u 2015. ili 2016. godini.

Predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Zoran Vojnović izjavio je da u 2014. godini u najboljem slučaju očekuje stagnaciju kreditne aktivnosti u bankarskom sektoru Srbije, ali i nastavak problema sa nenaplativim kreditima.

Vojnović je podsetio da je u 2013. godini kreditna aktivnost banaka padala tokom nekoliko kvartala, i od avgusta je prešla u "minus", odnosno ima više kredita koji se vraćaju, nego kredita koji se odobravaju.

Podsetivši da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima sada oko 20 odsto, on je ocenio da će u 2014. taj procenat verovatno rasti.

Izvršni direktor Sektora za rad sa stanovništvom u Sosijete ženeral banci Pjer Bosk ocenio je da se u 2014. godini u bankarskom sektoru očekuje manje-više stagnacija kreditne aktivnosti, kao i 2013. godine, ili spor rast u najboljem slučaju.

On je naveo da će Sosijete ženeral banka odobravati kredite na isti način kao i do sada, što znači na osnovu analize svih faktora važnih za sposobnost klijenta da servisira preuzete obaveze, kao što su visina zarade, dužina radnog staža, bonitet klijenta, visina primanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankari bankarsko tržište bankarski sektor krediti 2014.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana