Tekst objavljen: 11.04.2014 10:30        


Građani će uskoro moći da odahnu ukoliko duguju bankama za kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus, jer će sve zaostale rate otplaćivati na više meseci. Praktično će sve dospele obaveze moći da podele zavisno od visine duga na tri ili šest novih rata, pišu Novosti.

Bankari našli rešenje: Zaostale rate - na više rata

- Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, bankari imaju razne mogućnosti da pomognu građanima koji ne mogu da izmiruju svoje obaveze, a to su grejs period, produžetak roka otplate, refinansiranje... Neki klijenti imaju mogućnost da dug za rate izmire na više rata - kažu za Novosti u jednoj stranoj banci koja razmišlja da svim svojim korisnicima ponudi otplatu zaostalih rata na rate.

MANJE ZADUŽIVANJE
Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, građani se sve manje zadužuju, a sve teže otplaćuju već uzete kredite. Tako su u padu i stambeni krediti koji su do sada imali najveći rast. Nivo nenaplativih zajmova stanovništva je oko deset odsto. Za kreditne kartice kašnjenje je 14,1 odsto, a za tekuće račune odnosno dozvoljeni minus 7,9 odsto.
Građani sve više kasne sa otplatom kredita i sada je taj dug oko 60 milijardi dinara. Praktično, oko 100.000 građana nije u stanju zbog gubitka posla ili neredovnih plata da otplaćuje rate. Najveće kašnjenje je kod gotovinskih kredita, kreditnih kartica i dozvoljenog minusa. A građani posle stambenih zajmova, najviše su se zadužili sa keš pozajmicama.

Da bi se banka odlučila da omogući otplatu zaostalih obaveza na rate, klijent mora da nastavi sa redovnim izmirenjem novih anuiteta. Na taj način nema blokade računa i zateznih kamata. Dakle, uz redovnu ratu otplaćuju se i zaostale obaveze podeljene na više meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tako, pišu Novosti, ukoliko neko svakog meseca za kredit duguje 10.000 dinara, a nije platio tri ranije rate, u narednom periodu će odvajati 10.000 dinara plus 5.000 dinara za neplaćene rate, ukoliko je po dogovoru otplata na šest meseci. To znači da mu račun neće biti u blokadi, odnosno raspolagaće sa ostatkom plate i neće imati zatezne kamate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti banke klijent banke klijenti banke kašnjenje u otplati kašnjenje u otplati kredita otplata kredita otplata duga nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana