Tekst objavljen: 09.11.2020 14:55        


Izgradnja Balkanskog toka faktički je završena, pošto je bugarski deo gasovoda Turski tok spojen sa deonicom u Srbiji, saopštio je izvor upućen u situaciju

Balkanski tok spojen sa gasovodom u Srbiji?

"Balkanski tok je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda se ne održavaju zbog pandemije koronavirusa, ceremonija će verovatno biti održana kasnije", rekao je izvor, a prenose ruski mediji.

Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku kraka Turskog toka u Srbiju.

S tim u vezi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u oktobru 2020. godine da će Srbija do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju gasovoda od bugarske do mađarske granice. Izgradnja srpske deonice Turskog toka započeta je u martu 2019. godine, prenosi Sputnjik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsećanja radi, Balkanski tok je krak Turskog toka kojim će ići ruski gas do Srbije i dalje ka Evropi.

Gasovod Turski tok, koji je počeo sa radom 8. januara, teče duž dna Crnog mora od Rusije do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak do granice sa susednim zemljama, odakle se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju. U budućnosti (nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture) gas će ići u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet gasovoda dužine 930 km iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
balkanski tok završen balkanski tok gas gasovod Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana